O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Praznična globalizacija

Kategorija: Kolumna | Datum objave: Wednesday, 9. 12. 2009 | Avtor:

Globalizacija je omogočila, da lahko v vseh koncih razvitega sveta gledamo iste božične filme in pijemo kokakolo. Na srečo poleg klikajočega podpisovanja spletnih peticij omogoča tudi učinkovitejše načine širjenja praznične dobrodelnosti.

Morda ni naključje, da ravno decembra radodarneje odpiramo svoje denarnice. Predpraznična evforija se kar šibi od dobrih želja, družinskih srečanj, kuhanega vina in skoraj obveznih daril. Poleg klasičnega novoletnega kiča, ki se šibi na policah nakupovalnih centrov in božičnih sejmov, so na voljo tudi manj klasična darila.

Dobrodelna darila, ki prazničnih duh ponesejo v manj razvite dele sveta, so ena boljših globalnih domislic. Povrhu vsega rešijo težave z zavijanjem, embalažo in nabiranjem prahu. Na spletu sem uspela izbrskati samo dva ponudnika “drugačnih” daril.

Unicefova darila z navdihom obdarujejo otroke v najrevnejših delih sveta z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, kot so npr. hrana, mreža proti komarjem, šolske potrebščine in cepivo. Cenovno najugodnejše darilo je volena odeja, ki jo lahko podarite za slabe 3 EUR. Obdarovanec prejme vašo e-voščilnico z razlago, kam je Unicef poslal njegovo darilo.

Umanoterina “Krilca” obdarujejo manj privilegirane otroke s članarino za knjižnico, zdravstveno osrbo in med drugim pomagajo ohranjati ogrožene živalske vrste ter čistiti minska polja. Najcenejše darilo vas bo stalo 10 EUR, z dodatnimi 5 EUR poštnine. Obdarovanec prejme ilustracijo s posvetilom.

Ideja dobrodelnih daril se mi zdi več kot odlična. Ne le zato, ker nihče ne pričakuje, da boste v njegovem imenu npr. posvojili delfina ali kupili cepivo, ampak tudi zato, ker takšna darila ne bodo pristala v kleti ali na odpadu. Pa veselo praznovanje!


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt