O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Poraba davkoplačevalskega denarja sedaj tudi na spletu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 14. 12. 2009 | Avtor:

Spletno mesto Where does my money go? je po vzoru ameriškega spletnega mesta Recovery.gov namenjeno britanskim davkoplačevalcem, ki jih zanima, kako bo vlada porabljala zbrana sredstva. Podatki so urejeni z grafičnim vmesnikom, ponujajo pa vpogled v geografsko in tematsko razporeditev finančnih sredstev.

Podatki o javni porabi so na spletnem mestu dostopni tudi za preteklih šest let (od leta 2003 naprej), organizacija Open Knowledge Foundation pa jih je javnosti ponudila samoiniciativno, saj zakonodaja Velike Britanije državnim uradom ne nareka, da morajo biti vsi podatki objavljeni na enem mestu, tako kot je to v Združenih državah Amerike.

Eden od avtorjev projekta, Jonathan Gray, je pojasnil, da je vizualizacija podatkov ključna za uporabnike. “Slikovni material pomaga uporabnikom pri predstavljanju podatkov in tako teoretično dostopnost spreminja v praktično dostopnost,” opozarja Gray, ki je tako pokritiziral dosedanjo prakso vladnih uradnikov, ki so podatke sicer objavljali, vendar v zelo neuporabni strukturi.

“Zavedamo se, da je javno porabo težko spremljati in upamo, da bo to orodje v pomoč javnosti pri nadzoru porabe javnih financ,” je ob splavitvi spletnega mesta pojasnil poslanec Tom Watson, ustvarjalci pa so napovedali še dodatne izboljšave spremljanja podatkov, ki jih trenutno lahko uredite po lokaciji Velike Britanije oziroma po vsebinskem področju porabe.

Vir: BBC, Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt