O portalu    Avtorji    Kontakt


 

CitizenTube: Nov projekt Baracka Obame na portalu Youtube

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 1. 02. 2010 | Avtor:

Ameriški predsednik Barack Obama se vrača k svojim digitalnim koreninam – na portalu YouTube je po svojemu nagovoru narodu (State of the Union address) odgovarjal na vprašanja javnosti, ki jih bodo uporabniki poslali v obliki videoposnetka.

Kanal CitizenTube je namreč namenjen spodbujanju politične participacije na spletu, v preteklosti pa so sodelovali tudi pri protestih v Iranu, vrhu v Davosu in drugih pomembnih političnih dogodkih.

Barack Obama je po govoru v ameriškemu kongresu sedel za računalnik in s svojo ekipo začel pregledovati vprašanja uporabnikov, ki so sodelovali v projektu CitizenTube. Po poročilih Bele hiše si je govor predsednika ogledal dober milijon tristo tisoč Američanov, po govoru pa je na splet odšlo dobrih deset tisoč ljudi, ki je predsedniku zastavilo vprašanje.

V sklopu Ekonomija je trenutno najbolje ocenjeno vprašanje o odprtem dostopu do spleta (t.i. net neutrality), v sklopu Zdravstvo uporabniki predsednika opominjajo na prelomljeno obljubo o javnem prenosu debat o zdravstveni reformi, v sklopu Energetika je na prvem mestu vprašanje o uporabi obnovljivih virov energije, sklop Zunanja politika najbolj zanima sudansko-darfurska kriza in morebitno ameriško posredovanje, v sklopu Izobrazba ljudi najbolj zanima zmanjševanje stroškov šolnin, pri Finančnih reformah uporabnike najbolj skrbi prelaganje stroškov iz bank na potrošnike, v Vladnih reformah je vroča tema nedavne sodbe Vrhovnega sodišča, ki je dovolilo neomejno sponzoriranje političnih kampanj s strani korporacij, v sklopu Razno pa je na vrhu ponovno vprašanje o legalizaciji marihuane.

Zbiranje vprašanj je potekalo do pretekle nedelje, predsednik pa bo na vprašanja odgovarjal ta teden. Analitiki so do t.i. YouTube demokracije skeptični. “Po eni strani je tak način komunikacije dobrodošel, saj ponuja ljudem možnost komunikacije in opozarjanja na nepravilnosti,” meni Clay Johnson, zagovornik odprte vlade in družbenih medijev, “vseeno pa je na spletu težko doseči reprezentativni vzorec vprašanj.”

Vir: WhiteHouse, Wburg.org, CitizenTube


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt