O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo splet dobil Nobelovo nagrado za mir?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 9. 02. 2010 | Avtor:

Nominacija svetovnega spleta je bila sprejeta, potem ko je italijanska izdaja revije Wired vložila peticijo, v kateri pojasnjuje, kako je svetovno računalniško omrežje prispevalo k dialogu, razpravi in kompromisom s pomočjo komunikacije. Vendar za zdaj ni znano, kdo bi v imenu interneta prevzel Nobelovo nagrado, če bi jo svetovni splet osvojil.

Svetovni splet je tako postal prvi kandidat v zgodovini podeljevanja teh nagrad, ki ni človeško bitje. Odbor sicer nominacije ni uradno potrdil, saj imena nominirancev skrbno varujejo, tajna pa ostanejo še 50 let po razglasitvi dobitnika. Nekateri od predlagateljev pa so vseeno razkrili, komu so namenili svoj glas.

Kljub dejstvu, da je nominacija spleta povsem zakonita, je le malo verjetno, da bo odbor nagrado dodelil prav slednjemu. Lanska izbira ameriškega predsednika Baracka Obame za nagrado za mir po kratkem času na čelu ZDA je namreč sprožila veliko razpravo o pravičnosti dodelitve, zato je mogoče predvideti, da bo izbor zmagovalca letos mnogo bolj rezerviran.

Med letošnjimi nominiranci za Nobelovo nagrado za mir sta tudi nedavno priprti kitajski aktivist Liu Xiaobo in ruska borka za človekove pravice Svetlana Ganuškina. Xiaoboja je nominiral Kwame Anthony Appiah, profesor filozofije na Princetonu, Ganuškino pa norveška političarka Erna Solberg.

Vir: SiOL, Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt