O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ICAAN: Bo leta 2012 konec spleta?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 9. 02. 2010 | Avtor:

Na internetnem protokolu IPv4 je le še 10 odstotkov prostora za nove internetne naslove, kar pomeni, da bi lahko že v letu 2011 zmanjkalo prostora za odprtje novih naslovov.

Svetovna organizacija za upravljanje sistema internetnih domen (ICANN), ki združuje pet regionalnih internetnih registrov, opozarja, da je na aktualnem protokolu IPv4 le še 10 odstotkov prostora (722 milijonov) za registracijo novih internetnih naslovov. Predlagajo bolj aktivno uvajanje novega protokola IPv6.

Vsak IP-naslov predstavlja niz številk, ki se jim zaradi lažje uporabe nadene enostavno in zapomljivo ime – dobimo internetni naslov. Težava pa je v tem, da protokol IPv4 uporablja 32-bitne naslove, kar pomeni, da je njihovo končno število omejeno na 4 milijarde 294 milijonov 967 tisoč 296 edinstvenih naslovov.

Strokovnjaki so tako izračunali, da bi se lahko kapacitete na omenjenem protokolu izčrpale že v letu 2011. IPv4 je preobremenjen, kljub temu da je nov protokol IPv6 že vzpostavljen, vendar je po nekaterih podatkih izkoriščen manj kot enoodstotno.

Prehod na IPv6 naj bi bil sicer relativno enostaven, vendar izjemno drag tako za podjetja kot operaterje, saj je treba zagotoviti kompatibilnost starega softvera in hardvera z novim protokolom. Razvoj IPv6 je zaenkrat bolj ali manj počasen. Evropska komisija je pred meseci opozorila, da je posodobitev internetnega protokola nujna za razvoj in stabilnost interneta. Več informacij na go6.si.

Vir: 24ur


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt