O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-dohodnina v Sloveniji in v Franciji

Kategorija: EU, Slovenija | Datum objave: Wednesday, 5. 04. 2006 | Avtor:

Na IBM forumu pod sloganom Inovacije za poslovni razvoj, ki se je danes začel v Portorožu, so uvodoma predstavili informacijsko tehnologijo kot orodje za prijazno in učinkovito javno upravo. Gregor Virant, minister za javno upravo je govoril tudi o e-dohodnini.

Po Virantovem mnenju je inovativnost v javni upravi zaželena na vseh ravneh. Sledijo spremembe na področju davčnega postopka, ki pa so neodvisne od davčnega sistema.

Vprašanje, ali sploh potrebujemo dohodninsko napoved, je po ministrovem mnenju politično vprašanje. “Dohodninska napoved ne bi bila potrebna, če bi razpolagali s podatkih o prejemkih, ter če bi reformirali sistem olajšav v smislu splošne olajšave, s čimer bi tudi bistveno poenostavili delo zavezancev,” je dejal Virant.

V Franciji pa so v drugem letu oddajanja davčne napovedi preko Interneta to storitev dopolnili in še izboljšali. Letos bodo na davčnem uradu prvič sami napisali davčne napovedi. Davčni zavezanci, torej državljani, bodo po preverbi davčno napoved le podpisali in vrnili. Državljani, ki bodo oddali napovedi preko Interneta bodo imeli mesec dni več časa za oddajo. Prav tako bodo imeli tudi 20 € popusta, če bodo plačali preko Interneta. Za oddajo davčne napovedi morajo francoski državljani pridobiti tudi digitalno potrdilo, ki je brezplačno in veljavno tri leta.

Francoska vlada to leto pričakuje veliko število oddanih davčnih napovedi. Lani so preko Interneta oddali 3,7 milijonov napovedi. Novi sistem, ki so ga izpopolnili lahko sprejme do 10 milijonov napovedi, maksimalno 25 000 napovedi na uro.

Komentar e-demokracija.si: V Sloveniji DURS elektronsko oddajo napovedi za dohodnino omogoča od marca 2004. Opazen je trend rasti, v letu 2004 je bilo oddanih 16.846 oz. poldrugi odstotek vseh napovedi za odmero dohodnine, v letu 2005 pa 23.792 oz. dva odstotka. Letošnje rezultate bomo objavili, ko bodo postali javni.
Francoski primer bi nam bil lahko zgled za delo na tem področju v bodoče.

Vir: Dnevnik in IDABC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt