O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Italija: Se znotraj Evrope rojeva nov kitajski požarni zid?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 1. 03. 2010 | Avtor:

Italijanske oblasti so se zaradi posnetka, objavljenega na portalu YouTube, odločile sodno preganjati tri uslužbence spletnega giganta Google, čeprav le-ti niso bili povezani z objavo. Analitiki že opozarjajo, da je to lahko začetek konca googlovih spletnih storitev v Italiji.

David Drummond, Peter Fleischer in Arvind Dekisan ter bivši uslužbenec podjetja Google, George Reyes, so v Italiji zaradi videoposnetka, na katerem skupina mladoletnikov pretepa avtista, obsojeni kršenja zakonov zasebnosti. Težava je v tem, da nihče od štirih uslužbencev ni v nikakršni povezavi s posnetkom, objavljenim na portalu YouTube.

Google je v skladu s svojo politiko od začetka postopka sodeloval z italijanskimi oblastmi in jim posredoval podatke o uporabniku, ki je posnetek objavil, predstavnik podjetja pa je že napovedal pritožbo na obsodbo.

Analitiki ocenjujejo, da bo obsodba naredila več škode kot koristi. Leslie Harris, predsednik družbe Center for Democracy and Technology (CDT), opozarja, da je obsodba nevarni precendens. “Ne samo, da je v nasprotju z direktivo Evropske unije, ampak hkrati tudi načenja temelje spletne ekonomije in lahko ogrozi razvoj spleta v EU,” meni Harris, ki pojasnjuje, da lahko zaradi tega primera Google preprosto ukinil svoje storitve za italijanske uporabnike.

Zaradi obsodbe so nekateri kritiki Italijo že postavili ob bok Kitajski, Iranu in Uzbekistanu. “Način dela je povsod enak,” ocenjuje Cynthia Wong, odvetnica družbe CDT, “saj gre pri vseh državah za državni nadzor nad pretokom informacij, hkrati pa Italija daje zelo slab zgled ostalim kršiteljicam, ki bodo sedaj lahko svojo cenzuro opravičevale z izgovorom, da to počnejo tudi članice Evropske unije.”

Poleg državne cenzure pa bi lahko Google odreagiral z ukinitvijo storitev na italijanskem ozemlju. “Če bodo predstavniki podjetja Google začutili, da morajo vso vsebino, ki jo gostujejo aktivno pregledovati in odgovarjati zanjo, ne bi bilo nič čudnega, če bi se namesto pregledovanja odločili za umik z italijanskega trga,” opozarja Wongova.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt