O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Francoski izseljenci bodo preizkusili i-glasovanje

Kategorija: EU | Datum objave: Tuesday, 11. 04. 2006 | Avtor:

Približno 210,000 francoskih volilcev, ki živijo v tujini, bodo lahko na junijskih volitvah preizkusili internetno glasovanje.

155 članov Združenja francoskih izseljencev (Assembly of French Citizens Abroad) je izvoljenih za dobo šestih let s strani francoskih državljanov, ki so registrirani v prekomorskih konzulatih. Junija 2006 bodo volitve za 76 mest v združenju in prvič v zgodovini bo lahko približno 800.000 francozov, ki živijo drugje v Evropi, Aziji, srednjem Vzhodu ter Oceaniji volilo preko spleta.

Vsi tisti, ki bodo izbrali tak način glasovanja, bodo prejeli identifikacijska orodja, s katerimi se bo mogoče identificirati ter oddati glas. Vsi volilci bodo tudi prejeli elektronsko potrdilo o oddanem glasu.

Pri zadnjih volitvah v letu 2000 je bila volilna udeležba približno 20%. Zanimivo bo videti, ali bo i-glasovanje udeležbo dvignilo.

(Vir: IDABC)

Komentar E-demokracija.si: Kot je bilo omenjeno že v prejšnjem prispevku, se tudi mi srečujemo z vse nižjo volilno udeležbo. Vseeno pa ne obstaja pilotski projekt, ki bi meril uspešnost i-glasovanja pri dvigovanju splošne volilne udeležbe.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt