O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Zaskrbljujoče posledice e-odpadov

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 19. 11. 2007 | Avtor:

883020_processors_2.jpgČeprav okoljevarstveniki in mediji že pet let opozarjajo na zdravstvene posledice, delavci v mestu na jugu Kitajske še vedno brskajo na odpadu, razstavljajo računalnike in iščejo vredne dele iz odpadnih računalnikov. Mesto, ki naj bi gostilo eno največjih odpadov elektronskih proizvodov na svetu, sprejema odpadke predvsem iz držav preko luže, vedno več odpadkov pa dobijo tudi iz lastne države.

“Kitajska vsako leto proizvede več milijonov e-odpadkov”, je dejal Jamie Chois, član Greenpeaca, ki se bori predvsem proti nevarnim odpadkom. Sem sodi približno 5 milijonov televizij, 4 milijone hladilnikov, 5 milijonov pomivalnih strojev, 10 milijonov mobilnikov in 5 milijonov osebnih računalnikov.

“Večino e-odpadkov dobimo iz držav preko luže, vendar pa je količina e-odpadkov v porastu tudi iz domače proizvodnje. Države iz zahoda imajo veliko stroškov pri ravnanju z e-odpadki, zato jih stane kar 10x manj, če odpadke izvozijo v države v razvoju”, je dodal Chois.

Kitajsko delavci pa želijo zaslužiti nekaj denarja z zbiranjem vrednih delov računalnika. Razgradnja le-teh pa ne poteka v varnem okolju, ljudje razstavljajo računalnike kar z golimi rokami na odpadih.

Obiskovalci ob obisku odpada dobijo glavobole in okus železa v ustih. Podtalnica na območju odpada že dolgo časa ni pitna. Količina svinca v bližnji reki je dvakrat večja kot je v Evropi dovoljena. Čeprav so podatki zaskrbljujoči pa se ljudje na situacijo ne ozirajo. Ribe še vedno gojijo v bližnjem umetnem ribniku, ob polju riža pa so kupi plastike in pepela.

Lokalni prebivalci se soočajo z mnogimi zdravstvenimi težavami kot so izpuščaji in težave z dihanjem. Zdravniki svarijo tudi pred odpovedjo ledvic, težavam živčnega sistema, rakom in slabljenjem imunskega sistema.

Vir: Yahoo news
[tags]računalnik, Kitajska, e-odpad, zdravje[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt