O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Somalija: Piratske tolpe so zelo uspešne na spletu

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 22. 03. 2010 | Avtor:

Mobilizacijsko moč spleta s pridom izkoriščajo tudi uporniške skupine v Somaliji, kjer so sodeč po poročilu Združenih narodov bolj učinkovite kot pri nagovarjanju in organiziranju svojih članov po ostalih komunikacijskih kanalih.

“Člani tolp al Shabaab in Hizbul Islam so večkrat organizirale spletne klepetalnice in forume, kjer so člani izmenjavali izkušnje oziroma poročali o izvedenih napadih,” med drugim piše v poročilu, “organizacijski učinek pa je večji kot pri organizaciji članov s pomočjo klasičnih občil.”  Tolpi sta glavna akterja v boju proti somalski vladi in njenemu predsedniku Sheikh Sharif Ahmedu, ki ga podpirajo tudi zahodne sile.

Poleg nagovarjanja svojih pripadnikov so tolpe s pomočjo spleta organiziral več uspešnih akcij, v katerih so zbirale denar za svojo organizacijo. Tako naj bi avgusta lani v samo dveh tednih zbrale več kot štirideset tisoč evrov, ki jih bodo uporabili za nakup orožja in ostalih pripomočkov.

Poročilo tudi opozarja, da je spletna komponenta lahko zaživela tudi zaradi zelo dobre infrastrukture v Somaliji. Čeprav je država že od svojega nastanka leta 1960, ko se je odcepila od Italije oziroma Velike Britanije, skoraj neprestano razklana zaradi notranjih trenj, so na afriški celini rekorderji kar se tiče razpredenosti in hitrosti dostopa do spleta. Analitiki še opozarjajo, da omejevanje spletnega dostopa ne bo rešilo problema terorizma, da pa bi morale zahodne sile več svojih prizadevanj usmeriti v kibernetsko kontrapropagando.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt