O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Pakistanci s spletom nad predsednika Mušarafa

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 19. 11. 2007 | Avtor:

1_27_011506_pakistan_protest2.jpgPakistanci se s pomočjo spletnih aplikacij, kot je Faceboo, MySpace in blogi, bojujejo proti policijskim uram, prepovedjo zbiranja in protestiranja proti aktualni oblasti. Zaradi vladne ukinitve dveh največjih televizijskih postaj je splet postal zelo pomembno orodje političnih disidentov.

“V največjo pomoč pri organizaciji protestov po celem Pakistanu nam je spletna aplikacija Facebook, mobilni telefoni in blogi,” pojasnjuje študent Ahmad. “Obvestila pošljemo pet do deset minut pred začetkom, tako da nas oblasti ne morejo izslediti,” še dodaja študent, ki zaradi svoje lastne varnosti ne pove svojega priimka.

S pomočjo spletnih aplikacij so do sedaj uspeli organizirati nekaj manjših protestov, vseeno pa se lahko pohvalijo s protestom na univerzi Punjab, ki se ga je udeležilo tri tisoč študentov, ki so protestirali dva dni. Najbolj priljubljena skupina na spletnem mestu Facebook ima dosedaj 11,471 članov iz celega Pakistana. Uporabljajo tudi spletne peticije, preko katerih s skoraj 16,000 podpisi pozivajo vlado, naj vzpostavi normalno stanje.

V Pakistanu splet uporablja med pet in deset milijonov študentov, kar predstavlja sedem odstotkov vse mlade populacije.

Vir: Yahoo
[tags]Facebook, peticija, blog[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt