O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ameriko ogrožajo kitajski “cyber” vohuni

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 11. 2007 | Avtor:

afna.jpgKongresni svetovalni odbor je v najnovejšem letnem poročilu svetoval ameriški vladi in kongresu, naj skušata bolje zaščititi gospodarske skrivnosti in pomembne računalniške mreže pred kitajskimi spletnimi vohuni, ki ukradene informacije izrabljajo v korist lastne države.

Odbor je hkrati pozval vlado ZDA, naj skušajo bolj intenzivno sodelovati s Kitajsko na področju ohranjevanja okolja in pri iznajdbi energetsko nadomestljivih virov energije . Kljub vsem prizadevanjem za medsebojno sodelovanje, je v poročilu najbolj izpostavljena problematika kitajskega vohunjenja za ameriškimi tehnološkimi iznajdbami. Kongresu so predlagali, naj okrepi domačo obveščevalno službo in uvede boljše varnostne ukrepe, ki bi zaščitili državne skrivnosti pred „cyber“ napadi.

„Kitajski spletni vohuni predstavljajo največjo nevarnost ameriškim tehnološkim iznajdbam, saj jih ti skušajo ukrasti in izkoristiti v prid lastne države,“ navaja poročilo. Sumljivo je namreč dejstvo, da je Kitajska v času miru naredila velike korake v razvoju vojaške tehnologije. Sklepa se, da je k temu pripomoglo ravno agresivno in obsežno vohunjenje. Američanom povzroča pri odkrivanju vohunov veliko prepreko kitajsko zavajanje z informacijami.

V poročilu tudi navajajo, da so mediji v Pekingu, ki so last države, odgovorni za vzpodbujanje močnega občutka nacionalizma, kar je v mednarodni skupnosti lahko zelo nevarno in zlahka pripelje do mednarodnega spora.

Vir: Dnevnik
[tags]kitajska, ZDA, mreža[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt