O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Večina občin še vedno ne prepoznava mobilnega spleta

Kategorija: EU | Datum objave: Tuesday, 6. 04. 2010 | Avtor:

Večina britanskih občinskih spletišč še vedno ni prilagojenih za dostop z mobilnih naprav, poudarjajo analitiki, ki so v letnem poročilu izpostavili težave uporabnikov pri mobilnem spletu in izpostavili nekaj dobrih praks, ki gradijo ravno na mobilni rabi spleta.

“Večina spletišč občin še vedno živi v preteklosti,” meni Brian Gordon, eden od avtorjev poročila “Better Connected“, ki še opozarja, “da je škoda, da se odgovori ne zavedajo uporabnosti spletne komunikacije s pomočjo mobilnih telefonov, kjer bi lahko hitro, enostavno in poceni dobivali podatke s terena.”

Kot primer dobre prakse Gordon izpostavlja komunikacijo uporabnikov o prometu oziroma težavah na cestah. “S telefonom lahko hitro slikam kritično točko, jo opremim s podatki in pošljem odgovornim,” pojasnjuje Gordon, “medtem ko je pot slike iz telefona na klasičen računalnik in iz njega na občino veliko daljša.”

Avtorji poročila so ugotovili, da skoraj devetdeset odstotkov vseh občinskih spletišč ni prilagojenih za mobilno rabo. Večinoma so spletna mesta preobsežna, kar pomeni, da bo uporabnik s počasno mobilno povezavo obupal, še preden se bo spletišče odprlo, druga težava so t.i. pop-up okna, ki na majhnem ekranu mobilnega telefona motijo uporabnika, veliko spletišč pa je tudi preseglo optimalno velikost za mobilne telefone (20kB).

Gordon še pojasnjuje, da optimizacija za mobilne telefone ni zahtevna. “Gre bolj za zavedanje možnosti,” dodaja, “ki bi uporabnikom še bolj približale občinska spletišča.”

Vir: e-government bulletin


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt