O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Projekt Vprašaj s klicajem je ustavljen do jeseni 2010

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Tuesday, 6. 04. 2010 | Avtor:

Prvi poskus neposredne komunikacije članov slovenske vlade in slovenske politične javnosti zaradi večih razlogov odhaja na podaljšan dopust. Projekt bomo ponovno zagnali jeseni, v nadaljevanju pa si preberite nekaj razlogov, ki so vodili do zaustavitve.

Ko smo februarja 2009 začeli s projektom, smo imeli pred seboj jasen cilj. Pred spletni mikrofon zvabiti vse ministre slovenske vlade in jim zastaviti vprašanja javnosti. Brez medijev, brez posrednikov, brez cenzure. Ljudje so s pomočjo spletnega obrazca tri tedne zastavljali vprašanja in za njih glasovali, nato pa je imela izbrana ministrica oziroma minister teden dni časa za odgovore.

Trudili smo se, da bi vsak mesec pred mikrofon dobili novega sogovornika oziroma da projekta ne bi prekinjali zaradi nekooperativnosti ministrov in ministric in to nam je v veliki meri tudi uspevalo. Do februarja 2010 smo uporabnikom ponudili ministrico za notranje zadeve, Katarino Kresal, ministra za promet, Patricka Vlačiča, ministra za finance, Franca Križaniča, ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs, ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča.

Nato se je zgodilo več stvari, ki so pripomogle k odločitvi o začasni zaustavitvi. Najprej so se zgodile afere, ki so odnesle ministra za kmetijstvo in ministra za okolje in prostor. Merjenja javnega mnenja so pokazala, da vladi zaupa samo še 32,1 odstotkov vprašanih, kar se je videlo tudi po številu ogledov odgovorov ministric in ministrov v našem projektu.

Čeprav je vsak mesec v projektu sodelovalo več tisoč uporabnikov in je vsak minister dobil več vprašanj, so videoodgovore prejeli zelo nizko število ogledov (celo manj od števila sodelujočih pri vprašanjih). In končno – skoraj nihče od tistih, ki so odgovore vendarle prebrali/pregledali, jih ni komentiral oziroma se odzval na njih.

Zaradi vseh naštetih razlogov trenutno ne vidimo smisla z nadaljevanjem projekta. Upamo, da bo politična situacija do jeseni stabilizirala do te mere, da bo s projektom mogoče nadaljevati. V nasprotnem primeru bomo skušali projekt komunikacije izpeljati na drugi ravni.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt