O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Registracijo za volitve bodo spodbujali tudi na omrežju Facebook

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 12. 04. 2010 | Avtor:

V Veliki Britaniji zakonodaja državljanom nalaga obvezno registracijo pred vsakimi volitvami. Ker se tudi tam soočajo z vedno nižjo volilno udeležbo oziroma vedno večjim številom mladim, ki se ne registrirajo, so se oblasti odločile, da bodo proces registracije oglaševale tudi prek spletnega omrežja Facebook.

Britanska volilna komisija se je za ta korak odločila, ker naj bi bilo po zadnjih ocenah med mladimi v Veliki Britaniji skoraj štiri milijone neregistriranih volilcev. Zato bodo na omrežju Facebook britanskim uporabnikom ponudili možnost izpolnitve obrazca za registracijo, ki ga bodo najprej izpolnili, nato natisnili in poslali na svojo upravno enoto.

“Če se ne registriraš za volitve, potem ne moreš voliti,” pojasnjuje predstavnik volilne komisije, Clinton Proud. “Za vsake volitve se je potrebno registrirati posebej, čeprav veliko ljudi misli, da se registracija avtomatično obnavlja,” še dodaja in pojasnjuje, “da je ponovna registracija potrebna tudi v primeru, če se uporabnik preseli.”

Richard Allan iz podjetja Facebook pojasnjuje, da se je mobilizacija s spletnimi omrežji obnesla že v ZDA. “Z nastopom na omrežjih zelo uspešno nagovarjamo mlade uporabnike, ki so v večini primerov izključeni iz odločevalskih procesov,” pojasnjuje Allan.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt