O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-recepti rešujejo življenja

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 10. 05. 2010 | Avtor:

Zdravniki kalifornijske otroške bolnišnice so dobili prvi dokaz, da uporaba elektronskih receptov rešuje življenja. Po uvedbi elektronskega sistema za prenos receptov farmacevtom v lekarni leta 2007 je bila bolnišnica priča 20-odstotnemu padcu smrtnosti, kar pomeni 36 smrti v letu in pol manj.

“Dosegli smo najnižjo smrtnost v otroški bolnišnici,” je dejal dr. Chris Longhurst z Univerze Stanford in otroške bolnišnice Lucile Packard v Palo Altu, katerega izsledki so objavljeni v ameriški reviji Pediatrics. “Samodejno se nam postavlja vprašanje, koliko življenj bi rešili na državnem nivoju,” je dodal.

Brez zamud, brez dešifriranja pisave

Leta 1999 je ameriški Inštitut za medicino zdravniške napake okrivil za 44.000 od 98.000 smrti na leto v ZDA. Mnoge bolnišnice so takrat uvedle t. i. računalniški vnos zdravniških naročil (CPOE), da bi to za zdravnike neugodno številko znižali. Tovrstni bolnišnični informacijski sistemi zdravnikom omogočajo izdajo receptov farmacevtom v lekarni brez zamud, pri čemer se farmacevtu ni treba truditi z dešifriranjem zdravnikove pisave. “Tisto, kar je nekoč trajalo 40 minut, danes opravimo v 20 minutah,” je dejal Longhurst.

Skrbna, dobro načrtovana in finančno izdatno podprta uvedba

Izsledki mnogih podobnih študij v drugih bolnišnicah v ZDA so bili nasprotni, saj so zaznali celo povečano smrtnost, kar je presenetilo strokovnjake za medicinsko informatiko. Otroška bolnišnica Lucile Packard se po Longhurstovem mnenju od ostalih razlikuje po skrbni in dobro načrtovani uvedbi informacijskega sistema, ki je bila znatno podprta tudi s finančnega vidika. Za projekt so namreč potrošili 50 milijonov ameriških dolarjev.

“Zaznali smo nižje stroške, vendar težko rečemo, da z novim sistemom kaj privarčujemo,” je dejal Longhurst in dodal, da so predvsem rešili več življenj. Na podlagi analize baze podatkov so raziskovalci ugotovili, da je povprečna smrtnost po uvedbi CPOE z ene smrti na 100 odpustov padla na 0,8 smrti.

Premalo strokovnjakov za medicinsko informatiko

Longhurst je sicer po poročanju Reutersa kljub spodbujajočim podatkom ni najbolj navdušen nad pozivom ameriškega predsednika Baracka Obame k hitri nacionalni uvedbi bolnišničnih informacijskih sistemov. »Uvedbe bi morali voditi izkušeni strokovnjaki za medicinsko informatiko, ki pa jih pri nas ni veliko,« je dejal.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt