O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Senator skuša z zakonom doseči večjo informiranost volilcev

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 10. 05. 2010 | Avtor:

Pred ameriškim senatom je predlog zakona, s katerim skuša senator Jon Tester izboljšati informiranost volilcev in na spletu objaviti vse javne dokumente, ki so povezani s senatom, hkrati pa vzpostaviti uporabniku prijazen iskalnik po teh dokumentih.

Predlog zakona namreč predvideva objavo vseh dokumentov, razen dokumentov, ki so označeni s stopnjo zaupnosti, na spletu, hkrati pa opisuje tudi uporabniku prijazen vmesnik, s katerim bi zainteresirana javnost lahko objavljene dokumente pregledovala in iskala.

Poleg objave je v predlogu zapisan še osnutek razvoja komisije, ki bi za vse tri veje ameriške oblasti spisala priročnik, ki bi bil uradnikom v pomoč pri objavi in urejanju dokumentov na spletu. “Sedaj se za transparentno delovanje smatra nesmiselno nalaganje dokumentov na strežnik,” je kritičen Tester, “nihče pa ne upošteva dejstva, da morajo biti dokumenti tudi uredniško obdelani, tako da jih lahko uporabniki hitro najdejo.”

V primeru, da bo predlog zakona stopil v veljavo, bodo lahko uporabniki na spletu brskali med dokumenti, ki se ukvarjajo s poročili o lobiranju, potnih stroških in finančnih poročilih posameznikov v državni upravi.

Vir: PCWorld


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt