O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nemčija: Zaščiti ali plačaj kazen

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 17. 05. 2010 | Avtor:

Nemško sodišče je podalo sodbo, v kateri je zapovedalo obvezno ščitenje zasebnih brezžičnih omrežji, v nasprotnem primeru pa bo lastnik nezaščitenega omrežja plačal denarno kazen v višini stotih evrov.

Uvedba kazni za odprta omrežja je del nemškega boja proti spletni distribuciji piratiziranih vsebin, sodišče pa upa, da bo s tem omejilo nepooblaščeno uporabo omrežji.

“Uporabnik je dolžan sam preveriti, ali je omrežje dovolj zaščiteno, da z njegovo pomočjo ni mogoče nalagati piratskih vsebin,” je zapisano v sodbi, vseeno pa so kritiki že opozorili, da je sodba pavšalna in da sodišče ni razmišljalo o praktični uporabi. “Med drugim je težava tudi v tem, da sodišče ni zahtevalo nadziranja varnostnih nastavitev s strani uporabnikov, ampak samo ob prvem vklopu omrežja,” med drugim opozarjajo združenja spletnih uporabnikov.

Vseeno je nemška organizacija za varovanje potrošnikov zakon označila za korak v pravo smer. Predstavnica Carola Elbrecht je pojasnila, da se ji zdi ščitenje omrežji smiselno, po drugi strani pa od uporabnikov ni mogoče pričakovati, da bodo neprestano skrbeli za varnost.

Sodba je posledica tožbe nemškega glasbenika, ki je tožil uporabnika-lastnika omrežja, preko katerega so neznanci naložili njegovo pesem. Uporabnik se je zagovarjal, da ga v času zločina ni bilo doma in da datoteke ni naložil on. V Nemčiji je po podatkih združenja za informacijsko tehnologijo, telekomunikacije in nove medije Bitkom, približnost 26 milijonov uporabnikov, ki uporabljajo domača brezžična omrežja.

Vir: MSNBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt