O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Mladi uporabniki spleta napredni pri varovanju zasebnosti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 31. 05. 2010 | Avtor:

Uporabniki svetovnega spleta v poznih najstniških in dvajsetih letih so glede na raziskavo organizacije Pew Internet Project veliko bolj spretni pri varovanju ugleda na spletu kot starejši uporabniki.

Družabne spletne strani so na udaru kritik uporabnikov, ki so zgroženi zaradi nenehnih sprememb funkcij za varovanje zasebnosti. Glede na izsledke raziskave organizacije Pew Internet & American Life Project sta skoraj dve tretjini uporabnikov interneta, ki uporabljajo družabne spletne strani, zelo vešči pri varovanju zasebnosti na spletu. Anketna raziskava med 2.253 Američani je pokazala na vedno večjo mero pozornosti, ki jo uporabniki posvečajo upravljanju spletne identitete. Pri tem so še posebej pazljivi mladi odrasli, ki svoje podatke varujejo pred očmi neznanih radovednežev.

71 odstotkov uporabnikov družabnih spletnih strani v starosti med 18 in 29 let je odgovorilo, da so uporabili nastavitve za varovanje zasebnosti, da bi določene podatke dali na vpogled le ozki podmnožici prijateljev. Med predstavniki t. i. generacije X, ki so danes stari od 30 do 49 let, jih je 62 odstotkov uporabilo nastavitve za varovanje zasebnosti. V starostnem segmentu od 50 do 64 let je bilo takšnih 55 odstotkov. “V nasprotju s pogostimi domnevami so mladi ljudje v mnogih pogledih bolj aktivni pri upravljanju svojih spletnih identitet,” je dejala raziskovalka Mary Madden.

Mladi odrasli so tudi najbolj vidni na spletu, saj jih je v tem starostnem segmentu največ na spletu objavilo osebne fotografije in druge osebne podatke, ki jih drugi lahko vidijo na straneh, kot sta Facebook in MySpace. Med uporabniki družabnih spletnih strani je 78 odstotkov uporabnikov v starosti od 18 do 29 let objavilo fotografije samih sebe. V starostni kategorijo od 30 do 49 let je bilo takšnih 65 odstotkov in 66 odstotkov uporabnikov, ki so starejši od 50 let. Mnogi mladi uporabniki družabnih spletnih strani so zelo pazljivi na vsebine, ki jih o njih objavijo spletni prijatelji. 47 odstotkov jih je že zbrisalo komentar, ki so jih objavili njihovi prijatelji.

Izsledki raziskave so pomembno sporočilo operaterjem družabnih spletnih strani, kot je Facebook. Mnogi namreč pri razvijanju novih načinov za varovanje zasebnosti ne upoštevajo želja milijonov mladih uporabnikov.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt