O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo tudi Japonska začela z uporabo elektronskih volitev?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 10. 12. 2007 | Avtor:

e-volitve.jpgNa Japonskem bodo morda kmalu na državnih volitvah uporabili tudi elektronske volitve, saj sta se dve stranki (liberalna demokracija in demokracija) strinjali s pregledom volilnega zakona, ki bi omogočal uporabo e-volitev.

Koalicija in opozicija upata, da bo uporaba elektronskih volitev pripomogla pri hitrejšemu štetju glasovnic in izločitvi neveljavnih glasovnic. Spremenjeni zakon bi lahko prišel v veljavo že s prvim januarjem naslednje leto. Če bodo zakon sprejeli, bodo lahko lokalne uprave e-volitve uporabili že na volitvah v parlament.

E-volitve bodo izvajali na naslednji način. Volivec bo lahko izbral kandidatovo ime s seznama, ki se bo izpisalo na monitorju volilnega avtomata, medtem ko sedaj napišejo kandidatovo ime ročno kar sami na glasovnico. Nekateri avtomati so avtomati na dotik, kar pomeni, da bodo lahko volivci svojega kandidata izbrali le z dotikom njegovega imena.

Štetje glasov je ob uporabi e-volitev dosti hitrejše, saj štetje opravi računalnik. Prav tako pa pridobijo tudi lokalne uprave, saj morajo ob volitvah mobilizirati ogromno število zaposlenih, ki morajo prešteti vse glasovnice.

Vir: Daily Yomiuri Online
[tags]i-volitve, Japonska[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt