O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Lokalne skupnosti so na spletu začele objavljati porabo sredstev

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 20. 09. 2010 | Avtor:

Britanske lokalne skupnosti morajo do konca letošnjega leta na spletu objaviti račune za stroške, ki so presegli petsto britanskih funtov. Zmaga za odprti dostop do podatkov ali nočna mora za analitike, ki se bodo morali prekopati čez podatke za vseh tristo šestindvajset lokalnih skupnosti?

Britanski premier David Cameron je junija v odprtem pismu pozval vse vladne službe in ustanove, naj odprejo svoje podatkovne zbirke in omogočijo uporabnikom dostop do podatkov, ki niso klasificirani s stopnjo tajnosti. Sedaj se kažejo prvi rezultati tega poziva, saj so britanske lokalne skupnosti objavile sezname porabljenih sredstev za vse račune, ki presegajo petsto britanskih funtov.

Novinarji so že opozorili na nekonsistence pri posameznih skupnostih, najbolj pa jih je zmotila uporaba PDF formata za objavo podatkov. V časopisni hiši Guardian so tako glasno skritizirali uporabo tega formata, “ki naj bi dajal občutek odprtosti, v resnici pa gre za enega najbolj zaprtih formatov, kar jih trenutno poznamo.”

Tudi Eric Pickles, minister za lokalno samoupravo, je že poudaril, “da se na tem projektu vsi učimo in da ne pričakujem, da bo načrt uspeh od prvega dne. Vseeno pa verjamem,” je dodal, “da bo na koncu uspelo prav sem lokalnim skupnostim in da bodo podatki na voljo javnosti.”

Celotno razpredelnico si lahko ogledate na spletišču medijske hiše Guardian.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt