O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Norveška pospešuje uporabo odprtokodnega programja

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Thursday, 11. 05. 2006 | Avtor:

Norveška vlada je naznanila pospešitev uporabe odprtokodnega programja v javnem sektorju. Norveška ministrica za javno upravo, Heidi Grande Roeys, je oznanila zmanjšanost “odvisnosti” od Microsofta z uporabo odprtokodnih programov.


“Uporabljati licenčno programsko opremo je podobno, kot bi vsem norvežanom ukazali uporabo enega od telefonskih ponudnikov, ko pa so na voljo javne govorilnice” je v intervijuju izjavila ministrica, ki je še nakazala možnost za ustanovitev strokovne komisije, ki bo ugotovila medsebojno kompatibilnost različnih sistemov in predlagala najboljšo rešitev.

Več držav, med njimi tudi Brazilija, Kitajska, Francija, Nemčija, Japonska ter Južna Koreja so med največjimi uporabniki odprtokodnega programja na svetu.

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si: Tudi minister Virant zagovarja odprtokodne programske rešitve, vendar pa je zaenkrat konkretnih dejanj malo. V strategiji do leta 2010 je zapisano da je “treba (je) pripraviti priporočila za uporabo sodobnih odprtih standardov in odprte kode za razvoj e-uprave ter še naprej dejavno spremljati rešitve na tem področju. Glede tega so v naslednjem obdobju strategije vidni številni izzivi.“, tako da z zanimanjem pričakujemo izvajanje te strategije.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt