O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Otroci vsak dan na internetu

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 25. 10. 2010 | Avtor:

Otroci, stari med osem in deset let, internet doma uporabljajo večinoma sami, manj kot deset odstotkov ga uporablja v družbi mame ali očeta. Internet uporabljajo za različne aktivnosti, med drugim za šolske potrebe, za oglede zabavnih vsebin, za obiskovanje spletnih omrežij, kažejo izsledki raziskave Mladi na netu (Kaj slovenski otroci in mladi počno na internetu?), ki jo vodi Bojana Lobe s Fakultete za družbene vede.

Raziskava je potekala v treh fazah. V prvi so s pomočjo fokusnih skupin in družinskih obiskov opravili zbiranje kvalitativnih podatkov, v drugi fazi je bila opravljena obsežna in podrobna reprezentativna anketa s slovenskimi otroki na njihovem domu pa tudi spletna anketa med šolskimi zavodi, v tretji fazi pa so bile izvedene dodatne fokusne skupine z otroki in mladimi. Mladi so razdeljeni v štiri starostne skupine, od 8 do 10 let, od 11 do 14 let, od 15 do 17 let in od 18 do 19 let. Namen raziskave je med drugim razumeti vlogo interneta v življenju slovenskih otrok in mladih, kot ga vidijo oni sami. Podrobnejši izsledki raziskave bodo predstavljeni novembra.

Več kot dve tretjini otrok ima svoj profil na enem od spletnih omrežij

Okoli 68 odstotkov otrok ima svoj profil na enem od spletnih omrežij. Med otroci, starimi od 8 do 10 let, je takšnih petina, v starostni skupini od 11 do 14 let, 71 odstotkov uporabnikov, med 15- do 17-letniki 87 odstotkov otrok, v najstarejši skupini pa 84 odstotkov.

Med slovenskimi otroki je bilo devet odstotkov takšnih, ki so v zadnjem tednu imeli prek socialnih omrežji stik z osebo, ki je niso poznali, 35 odstotkov otrok pa se je že kdaj sestalo z osebo, ki je predhodno niso poznali v živo (med najmlajšimi je takšnih sedem odstotkov). Osebe, s katerimi so se sestali, so otroci najpogosteje spoznali prek spletnih socialnih omrežij.

Čeprav je delež otrok, ki so se sestali z neznancem, precej visok, je večina o svoji nameri obvestila druge. Na srečanje jih polovica ni odšla samih, pač pa jih je nekdo spremljal, običajno sovrstnik.

Otroci so prepričani, da znajo sami poiskati informacije o varni uprabi interneta

Rezultati raziskave so pokazali, da je 83 odstotkov otrok prepričanih, da znajo najti informacije o tem, kako varno uporabljati internet. Nastavitve zasebnosti v spletnih omrežjih zna spremeniti 79 odstotkov otrok, med najmlajšimi, starimi od 9 do 12 let, jih je takšnih več kot polovica. Enak delež jih zna izbrisati zgodovino brskanja.

Starši niso preveč zaskrbljeni zaradi otrokove uporabe interneta. Tretjina staršev otrokom precej pogosto svetuje o varni rabi interneta, dejavnosti na internetu starši otrokom omejujejo v tretjini primerov, dvema tretjinama je dovoljeno uporabljati programe za takojšnje sporočanje, 74 odstotkom gledanje videov, spletni profil pa starši dovoljujejo 65 odstotkom otrok, kažejo rezultati raziskave Mladi na netu.

Večina staršev zaščitnih mehanizmov ne uporablja, manj kot desetina staršev uporablja programsko opremo za sledenje spletnih strani, nekaj več kot osem odstotkov storitev, ki omejuje čas, ki ga otrok preživi na internetu, programsko opremo za filtriranje ali preprečevanje dostopa do nekaterih spletnih strani pa skoraj 14 odstotkov.

Najprej rabljen, nato nov mobilni telefon, najprej predplačniški paket, nato naročnina

V sklopu vprašanj o uporabi mobilnega telefona se je izkazalo, da ima svoj mobilni telefon 93 odstotkov vprašanih. Med najmlajšimi je takšnih tri četrtine, od tega je polovica dobila rabljen mobilni telefon. Pri najstarejših je uporabnikov rabljenega mobilnega telefona le še tretjina.

Prvi telefon otroci dobijo od staršev ali drugih sorodnikov, manj kot desetina je takšnih, ki so si ga kupili sami. Mlajši od 14 let imajo povečini predplačniške pakete, starejši pa naročnino na svoje ime. 64 odstotkom mladih uporabo mobilnega telefona plačujejo starši, 22 odstotkov samih plačuje račun. Z mobilnim telefonom do interneta dostopa 63 odstotkov mladih.

Vir: RtvSlo.si


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt