O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Avstralija: Policija sodni poziv vročila kar na omrežju Facebook

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 25. 10. 2010 | Avtor:

Avstralija, država s skoraj devetimi milijoni Facebook uporabnikov, je na področju e-sodstva naredila zanimiv korak naprej. Sodni poziv so namreč anonimnemu uporabniku vročili kar v nabiralnik sporočil na tej družbeni mreži.

Anonimni uporabnik, ki so ga oblasti pred sodnika privedle prav zaradi kršenja pravil uporabne omrežja Facebook, je poziv na sodišče dobil prav s pomočjo taiste mreže. “Najprej smo mu poziv skušali vročiti osebno, nato s pomočjo navadne pošte, na koncu pa še preko telefona, a brez uspeha,” pojasnjujejo predstavniki avstralske policije, “zato smo se odločili za nenavadno potezo.”

Poziv so posneli z videokamero, v katerem so uporabnika nagovorili v prvi osebi, nato pa so mu posnetek poslali v elektronski nabiralnik. “Uporabnik je poziv prejel in po ogledu videoposnetka ugotovil, da bo najbolje, če z oblastmi sodeluje in preneha z nečednostmi, ki jih je do tistega trenutka počel na omrežju,” še dodajajo predstavniki policije.

Avstralija je že leta 2008 naredila korak k digitalnim potem v sodstvu, potem ko je avstralski odvetnik dobil dovoljenje za pošiljanje pravne dokumentacije s pomočjo tega omrežja oziroma je igralec rugbyja dobil vabilo na sodišče s pomočjo kratkega SMS sporočila.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt