O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska bo po številu spletnih uporabnikov kmalu prehitela Združene države Amerike

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 21. 01. 2008 | Avtor:

untitled-1.jpgPo podatkih kitajske vlade naj bi bilo trenutno na splet priklopljenih kar 210 milijonov kitajskih uporabnikov, analitiki pa že trdijo, da bo s takim trendom rasti Kitajska letos prehitela ZDA in postala država z največ spletnimi uporabniki.

Po podatkih kitajskega urada za podatke o spletnih uporabnikih (CNNIC) se je kitajska spletna populacija v enem letu povečala za 53 odstotkov, trenutno pa Kitajska za ZDA zaostaja za “pičlih” pet milijonov uporabnikov.

Vseeno analitiki opozarjajo, da bo Kitajska ZDA prehitela le po številu uporabnikov, medtem ko bodo ostale statistike ostale skoraj nespremenjene. Penetracija spleta na Kitajskem je namreč le šestnajst-odstotna in se lahko z ZDA primerja v začetku devetdesetih let, medtem ko je dandanes na splet priklopljenih skoraj tri četrtine odraslih Američanov.

“Kitajska za ZDA zaostaja za približno petnajst let,” je poudaril John Horrigan, vodja raziskav pri inštitutu PEW, “vseeno pa gre za dve popolnoma različni kulturi, ki jih ne moremo primerjati.”

Horrigan pojasnjuje, da je glavni vir dostopa do spleta za Kitajce še vedno spletna kavarna, saj tak način dostopa uporablja ena tretjina vseh kitajskih uporabnikov, medtem ko Američani v petindevetdesetih odstotkih do spleta dostopajo od doma. Hkrati je na Kitajskem veliko bolj prisotna spletna cenzura, kazni za kršitve pa so tudi zaporne.

Vir: Dnevnik
[tags]Kitajska, ZDA, splet, uporabniki[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt