O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kandidati za guvernerja Kalifornije uporabljajo bloge

Kategorija: Amerika | Datum objave: Tuesday, 16. 05. 2006 | Avtor:

Guvernerski kandidat demokratov, Phil Angelides, je uporabnik MySpace.com, spletnega mesta, namenjenega predvsem mladim. Kaj kandidat za guvernerja dela na spletnemu mestu, kjer si najstniki izmenjujejo slike, obirajo sošolce in kritizirajo glasbo?

Odgovor je enostaven. Nabira glasove za svojo izvolitev.

Blogi so postali eden glavnih načinov neposredne komunikacije med volilno bazo in izvoljenimi predstavniki. Ker ima večina blogov omogočeno komentiranje glavnih prispevkov, lahko kdorkoli izrazi svoje mnenje na določeno temo, poda vprašanje ali opozori pisca na določene fenomene. Še vedno se jih drži pridih novega, čeprav so v uporabi že več let. Dvosmerna komunikacija je ključ pri njihovi popularnosti, ki se počasi širi tudi na politično sfero. Med zadnjo volilno kampanjo za ameriškega predsednika sta oba kandidata, tako John Kerry kot tudi George Bush, uporabljala ta medij za komuniciranje z volilci, za objavljanje lastnih mnenj in za prodor na področje spleta.

Splet postaja izredno pomemben dejavnik na političnem področju” trdi Theo Yedinsky, direktor New politics, ki je del mreže New democratic network. Mreža inštitutov in državljanov promovira uporabo novih tehnologij za participacijo v političnih procesih in sooblikovanju države. Theo Yedinsky nadaljuje “Splet postaja vse bolj pomemben in moje vprašanje predsedniškim kandidatom v letu 2008 bi bilo – ali boste imeli blog? In zakaj ne? Ta medij je enostavno preveč pomemben, da bi ga ignorirali!

Zaenkrat identifikacija z volici še vedno poteka preko medija televizije z oglasnimi spoti. Vendar pa ti oglasni spoti ne omogočajo dvosmerne komunikacije, niti niso prilagojeni posameznemu gledalcu, medtem ko se lahko na blogu kandidat posveti vsakemu posebej in samo zanj priredi svoj odgovor.

Mlajše volilce je najlažje doseči prav preko spleta. Kandidat lahko več stori z nepomembnim in odprtim klepetom kot pa z zadrgnjeno predstavitvijo točk svojega programa, trdi Yedinsky.

(Vir: San Francisco Chronicle)

Komentar E-demokracija.si:
Kako slovenske stranke dojemajo splet, smo povedali že v analizi spletnih forumov političnih stran v Sloveniji, ki so v zelo veliki meri namenjeni zbiranju pripadnikov neke stranke, na njih ne potekajo konstruktivni diskurzi z zaključkom in konsenzom, prvaki strank pa se ne udeležujejo debat in se celo distancirajo od vsebin na forumu. Blogi so še en korak več, saj zahtevajo prisotnost politika in njegov čas, ki pa ga po politiki v Sloveniji (še) niso našli.

Edina stranka, ki ima na svoji spletni strani tudi bloge, je LDS. Vendar to niso blogi v pravem pomenu besede, saj je LDS svoja sporočila za javnost prebrisano zamaskirala v bloge in s tem dala vtis, da gre v korak z novimi oblikami komuniciranja. Ko smo z e-demokracije.si poslali kratko vprašanje o tem, zakaj so se odločili za pisanje bloga, smo od vseh blogerjev dobili le en sam odgovor. Pozitivno pa je, da so sedaj omogočili tudi komentiranje zapisov, kar je predpogoj za dvosmerno komunikacijo z volilci. Druge stranke s spletnimi mesti se blogov še ne poslužujejo oziroma reducirajo svoja spletna mesta na zaprto, enosmerno podajanje mnenj.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt