O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija pomaga zaskrbljenim uporabnikom: IP številka je osebni podatek!

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 4. 02. 2008 | Avtor:

218535_barcode.jpgIP številka, s katero se identificira računalnik, ki je priklopljen na splet, bi se morala obravnavati kot osebni podatek, je izjavil vodja skupine za regulacijo zasebnosti podatkov pri Evropski komisiji.

Peter Scharr, komisar za zaščito podatkov, je začel s svojo delovno skupino pripravljati poročilo, s katerim bodo ugotavljali, ali je , in do kake mere, delovanje spletnih velikanov kot so Google, Yahoo in Microsoft, v soglasju z zakoni o varovanju osebnih podatkov v Evropski uniji.

“Če lahko posameznika identificiramo po številki IP njegovega računalnika, potem mora biti ta številka obravnavana kot osebni podatek,” je Scharr poudaril v evropskem parlamentu.

Predstavniki podjetja Google se s tem ne strinjajo in pojasnjujejo, da IP številka služi samo za določanja lokacije računalnika, ne pa tudi posameznika, ki ta računalnik uporablja, s čimer se Scharr ne strinja povsem, priznava pa določene primere, v katerih en računalnik uporablja večje število ljudi (kiberkavarne, knjižnice…) in je potemtakem nemogoče določiti enega uporabnika.

Če bi IP številko obravnavali kot osebni podatek, bi to spremenilo shranjevanje podatkov, ki jih sedaj izvajajo spletni iskalniki. Google podatke o iskanih pojmih hrani osemnajst mesecev, kritiki pa mu očitajo vdiranje v zasebnost uporabnikov, čeprav se Google brani, da te podatke potrebuje za optimiziranje iskalnika.

Odvetniki v nevladnem centru za elektronsko varovanje zasebnosti (Electronic Privacy Information Center) se s tem ne strinjajo. “To je popoln absurd,” meni Marc Rotenberg, vodja centra, “saj je edini razlog za shranjevanje IP številk zbiranje podatkov o svojih uporabnikih, ki jih nato lahko uporabiš v komercialne namene.”

Komisar za varnost pri Evropski komisiji, Franco Frattini, je pojasnil, da so v nedavni anketi med državljani članic Evropske unije ugotovili, da so trije od štirih pazljivi pri objavljanju osebnih podatkov na spletu. Na drugi strani pa so z anketo ugotovili, da med državljani članic Evropske unije vlada dokaj visoko zaupanje (več kot petdeset odstotkov) v zdravstvene informacijske sisteme, finančne informacijske sisteme, davčne in vladne informacijske sisteme. Frattini je še poudaril, da se ljudje strinjajo s posegi v zasebnost, če bi s tem prišli na sled zločincem, saj skoraj tri četrtine vprašanih podpira prisluškovanje oziroma nadziranje uporabe kreditne kartice.

Vir: AP #1, AP #2

[tags]zasebnost, splet, evropska, unija[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt