O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Elektronsko glasovanje v ZDA: Ljudje ne zaupajo strojem

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 11. 02. 2008 | Avtor:

20061103_automark_2.jpgČeprav so se oblasti v zvezni državi Kalifornija zadnjo sekundo odločile, da za glasovanje ne bodo uporabljale elektronskih glasovalnih naprav, se elektronskih glasovalnih naprav še vedno drži slab sloves iz leta 2000.

  • “Ameriške volitve odloči zelo majhna razlika v glasovih”

Ljudje so zaskrbljeni predvsem zaradi dveh razlogov – elektronsko glasovanje je zapleten postopek, hkrati pa ljudje ne zaupajo pošiljanju podatkov preko mreže, “saj nikoli ne veš, kam ti podatki gredo.”

Doug Chapin, vodja spletnega mesta Electiononline.org, ki skrbi za analize elektorskih reform, meni, da ne glede na zaskrbljenost volilnega telesa, še vedno ostaja veliko zanimanje za “alternativne” metode oddaje volilnega glasu.

“Zakon Help America Vote iz leta 2000, ki je državam namenil skoraj 3 milijarde evrov pomoči, s katerimi so lahko nadgradili oziroma kupili naprave za elektronsko glasovanje, se je zelo dobro obnesel, saj je veliko držav takrat vložilo ta sredstva v najbolj napredne glasovalne aparate,” pojasnjuje Chapin.

“Vseeno se je že štiri leta kasneje izkazalo, da so prav te najnovejše naprave krive za veliko napak pri oddaji volilnega glasu,” nadaljuje Chapin in začne naštevati: “Najprej je tukaj človeški faktor, ki je vedno prisoten in se ga ne da izločiti. Potem so tukaj še električni izpadi, programske težave in napake v programski opremi.”

Chapin meni, da je največja težava ameriških volitev dejstvo, da o zmagovalcu ponavadi odloči zelo majhna razlika glasov. “Malo glasov pomeni, da se kandidati velikokrat odločajo za ponovno štetje glasov in spodbijanje rezultata,” pojasnjuje Chapin, “kar postane zelo zapleteno opravilo, če so pri njem udeleženi tudi stroji.”

  • Tudi letošnji super torek ni minil brez zapletov

Poročilo dveh preiskovalnih skupin namreč namiguje na napake v šestih od štirindvajsetih držav, v katerih se je vršilo elektronsko oddajanje glasov. Preiskovalci so namreč ugotovili naslednje napake:

1. Glasovalni strežniki so uporabljali nenadgrajeno različico operacijskega sistema Windows 2000 Server Edition (volilni aparati znamke Diebold)
2. Varnostna luknja, ki je napadalcem omogočala vpogled v bazo oddanih volilnih glasov (volilni aparati znamke Hart InterCivic)
3. Omare z glasovalnimi strežniki niso bile ustrezno varovane (volilni aparati znamke Sequoia’s Edge)

Vir: BBC, The Register
[tags]volitve, elektronsko glasovanje, ZDA[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt