O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Eurostat: Vsak osmi v EU ne zaupa spletnim trgovinam

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 18. 02. 2008 | Avtor:

04_04_4-computer-keyboard_web.jpgVsak osmi Evropejec oz. 12 odstotkov prebivalcev EU v zadnjem letu ni kupilo ničesar preko interneta, ker ne zaupajo varnosti glede varstva podatkov, kaže raziskava Eurostata.

Kljub temu je nakupovanje preko interneta v porastu, saj je odstotek Evropejcev, ki nakupujejo na ta način, zrasel s 24 odstotkov v letu 2005 na 30 odstotkov v letu 2007.

Kot kaže raziskava, ki jo je Eurostat objavil pred dnevom varne uporabe interneta 12. februarjem, so glede varnosti podatkov na internetu najbolj zaskrbljeni v Španiji (27 odstotkov), na Finskem (26 odstotkov) in Cipru (20 odstotkov). V Sloveniji je nad varnostjo osebnih podatkov zaskrbljenih 19 odstotkov anketiranih.

V Sloveniji je sicer v zadnjih treh mesecih internet uporabljalo 53 odstotkov državljanov, starih med 16 in 74 let. To je pod povprečjem EU, ki znaša 57 odstotkov. Najbolj internet uporabljajo na Nizozemskem (84 odstotkov prebivalcev), Danskem (81 odstotkov) in Švedskem (80 odstotkov), najmanj pa v Romuniji (24 odstotkov), Bolgariji (31 odstotkov) in Grčiji (33 odstotkov).

Spletno trgovino najbolj uporabljajo na Danskem in Nizozemskem (55 odstotkov) ter na Švedskem in v Veliki Britaniji (53 odstotkov). V Sloveniji te storitve uporablja 16 odstotkov prebivalcev, kar je nekje na dobri polovici povprečja celotne EU, ki znaša 30 odstotkov. 19 odstotkov Slovencev se sicer trgovini preko interneta izogiba zaradi varnostnih razlogov.

Glede občutka varnosti na internetu imajo Slovenci morda prav, saj je v letu 2007 kar 35 odstotkov uporabnikov interneta utrpelo določeno škodo zaradi računalniškega virusa. Slovenija je tu v EU na drugem mestu za Litvo, kjer je zaradi virusov “trpelo” 41 odstotkov uporabnikov internetnih storitev, in neposredno pred Malto (34 odstotkov uporabnikov). Povprečje v EU je sicer 23 odstotkov uporabnikov interneta.

Vir: Dnevnik
[tags]varnost, internet, trgovina[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt