O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Demokrati v tujini izvedli glasovanje preko spleta

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 25. 02. 2008 | Avtor:

democrats-abroad.jpgAmeriški Demokrati, ki živijo v tujini, so tokrat prvič lahko svoj glas za predsedniško nominacijo oddali tudi preko spleta. Letos je svoj glas preko spleta, pošte in na volilnih enotah v tujini oddalo približno dvajset tisoč volivcev v tujini.

Večino glasov je tudi tokrat dobil senator Barack Obama, oddajanje glasu pa je potekalo med petim in dvanajstim februarjem. Spletna oddaja glasu je bila mogoča v 164 svetovnih državah, štetje glasov pa je trajalo približno teden dni.

Okoli šest milijonov Američanov z volilno pravico živi v tujini. Voli jih le manjšina, kajti do sedaj so lahko volili le prek pošte. Poštni sistem je izredno slab, saj je na splošnih volitvah leta 2006 od 992 034 poslanih glasovnic v tujino v Združene države prišlo le 330 000 glasovnic.

Kar sedemdeset odstotkov poslanih glasovnic je volilna komisija dobila nazaj kot zavrnjeno pošiljko. Društvo republikanci v tujini že od leta 2003 ne sodeluje z republikanci v ZDA, zato ne morejo voliti prek spleta. Njihova glavna naloga je motivirati republikance v tujih državah, naj se na volilni dan vrnejo domov.

Vir: Baltimore Sun
[tags]volitve, splet, ZDA[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt