O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Akcijski načrt za e-upravo v EU

Kategorija: EU | Datum objave: Saturday, 20. 05. 2006 | Avtor:

Evropska komisije je 24. aprila sprejela Akcijski načrt za e-upravo v EU: Pospeševanje E-uprave v Evropi v korist vseh (.pdf, 172 KB), v katerem je zapisana tudi e-demokracija.

Prednosti e-vladanja so že dobro vidne, vendar je potrebno še več sodelovanja med državami članicami, če želimo, da bodo teh prednosti deležni vsi Evropejci“, je dejala Viviane Reding, komisarka za informacijsko družbo in medije. In dodala: ” E-vladanje ni nič več le politčna igračka, ampak je osnovno orodje vsake vlade, kajti vodi k modernizaciji evropske javne uprave.”

Akcijski načrt predvideva milijardne prihranke po vsej Evropi, prav tako pa tudi časovni prihranek, saj naj bi se veliko storitev preneslo na Internet.

Akcijski načrt vključuje naslednje cilje:
– za vse državljane: vzpostaviti tako e-vlado, da bodo do leta 2010 VSI državljani deležni prednosti e-vladanja
– za učinkovitost in kvaliteto: za visoko zadovoljstvo uporabnikov storitev e-uprave
– implementacija e-storitev za državljane in podjetja: 100% elektronska dostopnost do vseh storitev s 50% realno uporabo le-teh
– omogočiti državljanom in podjetjem, da s pomočjo e-storitev pridejo do koristi s pomočjo varnega, uporabnega in kooperativnega e-vladanja v Evropi
– pospešiti sodelovanje državljanov v odločevalskih procesih: do 2010 vzpostaviti orodja za učinkovito javno debato in participacijo v demokratičnih procesih

Akcijski načrt torej veliko pozornost namenja e-demokraciji, torej sodelovanju državljanov v odločevalskih procesih. Komisija je v časovni okvir umestila nekaj dejavnosti:

2006- 2010 Testiranje IKT orodij, ki krepijo uglednost in vključevanje javnosti v demokratično sprejemanje odločitev. Podpora izmenjavi izkušenj.

2006 Začetek pripravljalnih aktivnosti za IKT orodja za okrepljeno parlamentarno sprejemanje odločitev.

2007- 2013 Opredelitev naprednih oblik e-demokracije kot prioritete za raziskovalni program IST v okviru FP7.

Vir: IDABC

Komentar E-demokracija.si:
Akcijski načrt namenja veliko pozornost e-demokraciji in možnosti sodelovanja državljanov, kar je zelo pohvalno. Vseeno se poraja vprašanje ali bodo to možnost državljani tudi izkoristili.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt