O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: E-zdravstvo ne pomeni boljše oskrbe bolnikov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 31. 01. 2011 | Avtor:

Raziskava univerze Stanford je primerjala kvaliteto zdravstvene oskrbe pacientov, ki so bili udeleženi v program e-zdravstva s kvaliteto oskrbe pacientov, ki so svoje zdravstvene storitve uporabljali po “klasični” metodi. Raziskovalci so ugotovili, da digitalne kartoteke in ostale prednosti e-zdravstva ne pomenijo boljše oskrbe.

“Primerjali smo več faktorjev kvalitete zdravstvenih storitev in opazili, da elektronske kartoteke in ostala orodja ne pripomorejo k kvaliteti zdravstvenih storitev,” je pojasnil dr. Randall Stafford, eden od avtorjev študije, ki je presenetila raziskovalce, saj je dosedaj večina študij dokazovala prednosti elektronskega zdravstva.

Predsednik ZDA, Barack Obama, je letos v proračunu namenil do 27 milijard evrov za digitalizacijo arhivov in pospeševanje premika na elektronsko zdravstvo, zagovorniki pa poudarjajo, da bo to rešilo veliko življenj in skrajšalo čakalne vrste, hkrati pa zmanjšalo število napak, do katerih prihaja zaradi nepopolnih oziroma neberljivih kartotek.

Stafford se s tem ne strinja in v svoji študiji dokazuje, da sama digitalizacija ne pomaga. “Treba je biti realen in upoštevati dejstvo, da gola prisotnost digitalnih arhivov ne bo avtomatično izboljšala oskrbe,” je realističen Stafford, ki so mu kritiki že očitali napake v raziskavi, zaradi katerih naj bi bili njegovi rezultati napačni.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt