O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Američani gredo s projektom Reynard nad teroriste tudi v virtualnih svetovih

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 17. 03. 2008 | Avtor:

Pod delovnim imenom Reynard iščejo načine, ki bi obveščevalnim agentom pomagali pri lovu na skrajneže, ki internet uporabljajo za organizacijo in izvedbo smrtonosnih napadov.

Strokovnjaki pravijo, da naj bi teroristične skupine internet večinoma uporabljale za sodelovanje na z gesli zaščitenih forumih, za elektronsko pošto in objavljanje posnetkov na YouTube. Našli so tudi dokaze za uporabo virtualnega sveta, kot ga ponuja 3D Second Life, teroristi pa naj bi izkoriščali tudi risane spletne strani, da privabijo otroke v svoj način življenja.

Palestinsko uporniško gibanje, politična stranka in militantna skupina Hamas ima spletno stran Al Fateh (Zavojevalec), ki združuje pesmi in zgodbe o herojskih dejanjih z barvitimi slikanicami za promocijo samomorilskega terorizma. Ženske in otroci naj bi bili glavne tarče. Profesor komunikologije na univerzi Haifa v Izraelu in raziskovalec na ameriškem Mirovnem inštitutu Gabriel Weimann je na YaleGlobal zapisal: “Tako kot se razvija internet, se tudi uporaba tega idealnega instrumenta komunikacije s strani teroristov.”

Svetovni splet je že dolgo priljubljeno sredstvo med teroristi, omogoča skoraj popolno anonimnost, ni predmet nadzora ali omejitev, tudi dostopen je vsakomur, je dodal Weimann, tudi avtor knjige Terror on the Internet: The New Arena, the New Challenges. “Teroristične skupine imajo spletne strani, na katerih širijo svojo propagando, zbirajo denar, rekrutirajo in usposabljajo teroriste, spletkarijo, načrtujejo in sprožajo napade,” je dejal Weimann.

Ocenjujejo, da naj bi Al Kaida podpirala okoli 5600 spletnih strani, število pa se vsako leto krepko poveča. Ena od prosto dostopnih spletnih iger na strani, ki jo sponzorirajo, se imenuje Quest for Bush, cilj tekmovalca pa je ubiti ameriškega predsednika Georgea Busha. Drugi primer je Hezbolahova igra Special Force, na kateri tekmovalci postanejo bojevniki v kampanji proti Izraelu.

Reynard so kongresniki podprli, a projekt je v začetni fazi in za zdaj ni povsem jasno, kateri virtualni svetovi naj bi bili njegova tarča.

Vir: Dnevnik
[tags]terorizem, splet, USA[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt