O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija z nacionalnim programom osveščanja o informacijski varnosti

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 14. 02. 2011 | Avtor:

V javnem zavodu Arnes so ob letošnjem dnevu varne rabe interneta, tega se je obeležilo 8. februarja, predstavili nacionalni program osveščanja o informacijski varnosti. Ta bo potekal pod imenom Varni na internetu.

Projekt bo izvajal Arnes s strokovno podporo Slovenskega centra za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT) in v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki tudi v celoti financira projekt, so po današnji novinarski konferenci na to temo v Ljubljani sporočili iz Arnesa.

Radovan Pajntar iz direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je na novinarski konferenci poudaril pomen dobre informiranosti za zagotavljanje informacijske varnosti.

“Kar smo do sedaj pogrešali, je nacionalni projekt osveščanja najširše javnosti, se pravi ne le otrok in mladostnikov, o pomenu in problematikah informacijske varnosti. V okviru projekta Varni na internetu bo predvidoma dan bistveno večji poudarek tudi bolj tehničnim in mogoče manj družbenim vidikom informacijske varnosti,” je povedal.

Osnovni namen je, da bi sčasoma oblikovali učinkovito, dovolj privlačno in dostopno platformo, ki bi bila vsem državljanom v pomoč, da se opremijo z ažurnimi in relevantnimi informacijami za zagotovitev učinkovite informacijske zaščite in zavarovanja zasebnosti.

Vodja SI-CERT Gorazd Božič je dodal, da je bilo v centru v letu 2010 na samem vrhu svetovanje, kjer ni šlo nujno za konkreten incident, ampak za splošna vprašanja o zaščiti in prepoznavanju vdorov ali spletnih goljufij. To je po njegovih besedah pokazatelj, da uporabniki spleta potrebujejo jasna, natančna in razumljiva navodila, kako zavarovati sebe in računalniško opremo.

Zato je tudi nastal program osveščanja, ki je zastavljen dolgoročno in bo naslavljal precej široko področje problematike informacijske varnosti. V začetni fazi bo sicer izpostavljal tri najbolj kritična področja – spletne prevare, krajo identitete ter spletno bančništvo.

Na novinarski konferenci so predstavili tudi nov izobraževalni portal www.varninainternetu.si, ki je ključna komponenta projekta osveščanja. Na spletnem portalu lahko uporabniki sledijo obvestilom o najaktualnejših spletnih prevarah, se informirajo o različnih vrstah spletnih tveganj, ki so jim izpostavljeni, in tudi najdejo preprosta, razumljiva navodila oz. recepte, kako se zaščititi.

Poseben sklop vsebin na portalu cilja na manjša podjetja, saj se srečujejo z bolj specifičnimi težavami. Za podjetnike pa so pripravili tudi informativne brošure. SI-CERT poleg tega v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije marca pripravlja specifičen sklop predavanj za obrtnike, z namenom svetovati glede omrežne varnosti pri poslovanju.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt