O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Bodo zakonsko zaščitili Facebook aktiviste?

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 14. 02. 2011 | Avtor:

Ameriški senator Dick Durbin meni, da je Facebook pomembno orodje političnih aktivistov in da morajo lastniki omrežja narediti več za njihovo zaščito in obrambo oziroma jim omogočiti, da bodo sistem lahko še naprej uporabljali anonimno in brez strahu pred razkritjem.

“Dogodki v Egiptu in Tuniziji so pokazali, da Facebook lahko pomembno vpliva na razvoj političnih dogodkov in spodobilo bi se, da bi podjetje Facebook varovalo in spoštovalo svobodo izražanja ter političnega aktivizma in disidentom omogočilo varno in anonimno rabo omrežja,” meni Durbin.

Izkazalo se je namreč, da tudi vlade s pridom izkoriščajo omrežje za zasledovanje in nadzor uporabnikov, ki na omrežju ponavadi sodelujejo s svojimi pravimi imeni. Durbin poziva Facebook, naj se pridruži pobudi Global Network Initiative (GNI), v kateri že sodelujejo Google, Microsoft in Yahoo in ki temelji na promociji in spoštovanju človekovih pravic na spletu.

Facebook je senatorju že odgovoril in v odgovoru zapisal, da bodo o senatorjevem predlogu razmislili, da pa zaenkrat nimajo namena prilagajati svojih pravil, da bi pomagali aktivistom oziroma da bi podprli pobudo GNI.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt