O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Španska vlada podpira odprtokodne rešitve

Kategorija: EU | Datum objave: Wednesday, 24. 05. 2006 | Avtor:

Španski generalni direktor za razvoj informacijske družbe, David Cierco, je razglasil podporo španske vlade odprtokodnim projektom v višini 12 milijonov evrov.

Na nedavnem sestanku projekta ‘Coordination Action for LIBRE Software’ (CALIBRE) v Madridu, ki se je zgodil 5. maja 2006, je Cicero pojasnil, da je 38 odprtokodnih projektov, ki so se prijavili na zadnji razpis državnega programa za promocijo tehnoloških izumov, zahtevalo 10 milijonov evrov.
Razložil je, da bo 12 milijonov evrov denarja razdeljeno na 9 milijonov v obliki državnih posojil in 3 milijone evrov v obliki štipendij.

Generalni direktor je poudaril, da bo bolj pogosta uporaba odprtokodnega programja zmanjšala stroške inštalacije ter odvisnost od tujih tehnologij. Oznanil je tudi, da je ministrstvo za gospodarstvo z vedno večjimi finančnimi inekcijami potrdilo svoje navdušenje nad odprtokodnimi rešitvami.

Državni načrt za znanstvene raziskave, razvoj in tehnološke inovacije (2004-2007) predvideva poseben proračun za odprtokodne projekte, ki predstavljajo 5% celotnega proračuna razvoja informacijske družbe.

(Vir: IDABC)

Komentar E-demokracija.si:
Samo upamo lahko, kdaj se bo tudi slovenska vlada in javna uprava odločila za podoben korak. Spomnimo. V Uradnem listu RS 75/2005 z dne 9. 8. 2005 je bil objavljen Pravilnik o izvrševanju uredbe o upravnem poslovanju, ki v 14. členu določa tehnološke zahteve za sprejem elektronske pošte. Daleč od odprte kode, saj v primeru, da pošta ne ustreza pogojem, organ te pošte ni dolžan sprejeti in je upoštevati.

14. člen pravilnika: “Pošta, ki jo organ prejeme v elektronski obliki, je skladna s tehnološkimi zahtevami, če je posredovana v enem od naslednjih formatov:
– Formati produktov Microsoft Office (različica “Office 2000″ ali starejša): MS Word (.doc); MS Excel (.xls); MS PowerPoint (.ppt);
– Tekstni formati: ASCII, 8bit (.txt, .asc, .dat,…); RTF (.rtf); XML (.xml) (vsebina določena s posamezno aplikacijo);
– Grafični formati: Adobe Acrobat, različica 6.0 ali starejša (.pdf); JPEG (.jpg, .jpeg); GIF (.gif,); TIFF (. tif, .tiff):
– Ostalo: stisnjene datoteke (.zip) združljive s programom Winzip npr. 8.0 (stisnjen je lahko katerikoli format od prve do tretje alinee).”

Minister Gregor Virant, na zunaj velik zagovornik odprte kode, ki je velikokrat omenil, da se morajo države rešiti odvistnosti od megakorporacij, je podpisnik zgornjega pravilnika, ki podpira formate programja megakorporacije Microsoft.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt