O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sirijske oblasti so do uporabnikov spleta izredno strogi

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 31. 03. 2008 | Avtor:

895733_tight_security.jpgSirijske oblasti so vedno strožje do spletnih uporabnikov, saj pozorno nadzorujejo vse udejstvovanje na spletu ter zapirajo tiste pogumneže, ki pišejo proti oblastem. Zaprli so tudi dostop do spletnega mesta Youtube.

Nedavno so lastnikom spletnih kavarn naročili, naj beležijo uporabo spletnih mest vseh, ki prestopijo prag kavarn. S tem si želijo olajšati iskanje tistih, ki predstavljajo grožnjo državi. Tajni agenti so lastnikom naročili, naj zabeležijo obiskovalčevo polno ime, številko osebne izkaznice ali katerega drugega osebnega dokumenta, kateri računalnik so uporabili in čas, ki so ga preživeli na računalniku. Beležke morajo biti ves čas na voljo tajnim agentom.

“To je nova oblika psihološkega pritiska in je del sistematičnega državnega zastraševanja uporabnikov interneta,” je dejal Mazen Darwish, novinar, ki je direktor neodvisnega sirijskega medijskega centra. “Nadzor deluje, saj vsak posameznik v večji meri pazi na samocenzuro,” je dodal Darwish.

Predsednik Sirije, Bashar Assad, ki je leta 2000 nasledil svojega očeta, je nadzor rahlo omilil, saj je v državo pripeljal internet in mobilne telefone. Vendar pa ima še vedno velik nadzor nad tiskanimi mediji in televizijo, novinarji, ki pa želijo biti svobodni in kritizirajo oblast, pa se soočajo s pregoni in zapornimi kaznimi.

Leta 2006 je skupina Novinarji brez meja uvrstila Sirijo med 13 največjih sovražnikov interneta na svetu. Medijski center je zapisal, da sirijske oblasti blokirajo dostop do vsaj 153 spletnih mest, med njimi dostop do spletnih mest, ki nasprotujejo sirijskim oblastem, spletnim mestom kot so Youtube in ostalim spletnim mestom, namenjenim spletnemu komuniciranju. Najbolj priljubljeno spletno mesto, ki so ga blokirali je spletno mesto Facebook, ki so ga blokirali lani decembra, Youtube, Skype in Blogger.

V skupini Human Rights Watch so v zadnjem poročilu zapisali, da je imelo leta 2000, od 18 milijonov prebivalcev v Siriji, milijon ljudi dostop do spleta.

Vir: Associated Press


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt