O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Spletne peticije postajajo pomembno orodje aktivističnih skupin

Kategorija: Amerika, Azija, EU, Ostali svet, Slovenija | Datum objave: Monday, 31. 03. 2008 | Avtor:

paper.jpgSpletne peticije so postale glavno orodje skupin, ki želijo pritegniti pozornost svetovne javnosti o lokalnih zadevah. Spletne peticije tako vključujejo in izobražujejo milijone ljudi, s tem pa pritegnejo pozornost tudi tradicionalnih medijev.

V letu 2007 je veliko aktivističnih skupin uporabilo spletno mesto Facebook in s tem širilo zavest o svojih težavah. Samo leto kasneje so spletne peticije postale gonilo reform, uporablja pa se jih po celem svetu. Elektronske peticije tako vedno bolj postajajo del protestov oziroma spodbujanja k spremembam.

Spletna peticija organizacije Avaaz, v kateri zahtevajo prekinitev nasilja v Tibetu s strani Kitajske, je v sedmih dneh od nastanka zabeležila svoj milijonti podpis, hkrati pa novice o nasilju v tej državi ponesla širom po celem svetu. Trenutno imajo nekaj več kot milijon dvestotisoč podpisov, želijo pa jih zbrati dva milijona.

Čeprav elektronske peticije ne pomenijo razrešitve krize, pa so vseeno zelo dober prvi korak proti rešitvi, v katerem lahko sodelujejo tudi tisti, ki drugače ne bi mogli izraziti svojega strinjanja oziroma nasprotovanja z določeno tematiko iz celega sveta.

[tags]peticije, splet[/tags]
Vir: Politics Online


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt