O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Iran s spletno vojsko nad “sovražna” spletna mesta

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 21. 03. 2011 | Avtor:

Iranske oblasti so iz vrst državne vojske izbrale posameznike, ki bodo skušali boj biti na spletu. Ukvarjali se bodo predvsem s onemogočanjem spletnih mest, ki niso povšeči iranskim oblastem.

Iranski obrambni minister Saeed Jalili je pojasnil, da je glavni razlog za ustanovitev posebnega oddelka za spletno vojskovanje “vedno večje število spletnih mest, ki s svojo vsebino škodujejo iranski državi in skušajo destablizirati vlado.” Analitiki dodajajo, da so se protiteroristične spletne aktivnosti iranske vlade povečale predvsem po ponovni izvolitvi Ahmadinedžada, ko je opozicija na spletu začela zbirati somišljenike.

Oblikovanje spletne vojske je potekalo več mesecev, general Mohammad Ali Jafari pa je ob začetku snovanja pojasnil, da bo vloga spletnih vojščakov “obramba in varovanje političnega in kulturnega okolja države Iran”, ter še dodal, da je oblikovanje spletne vojske ključni korak k bojevanju t.i. “mehke” vojne.

Poleg klasične cenzure dostopa tujih spletišč se bo ekipa ukvarjala tudi z varovanjem spletnih mest vladnih služb in državnih računalniških mrež, saj so jih v preteklosti skušali napasti s t.i. stuxnet črvom, ki je bil usmerjen proti iranskemu jedrskemu programu.

Vir: AP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt