O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Bo vlada sponzorirala vračanje na papirnato glasovanje?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 21. 04. 2008 | Avtor:

untitled-1.jpgPred predsedniškimi volitvami novembra letos se nekateri senatorji trudijo izboljšati oddajo volilnih lističev. Eden izmed predlogov je tudi zakon, pod katerim bi vlada plačala del stroškov vračanja na papirnato glasovanje, če bi se posamezna država odločila za to.

Čeprav je predlog zakona že doživel splošno neodobravanje, njegov avtor, poslanec Rush Holt, pojasnjuje, da ne bo obupal. “Še vedno upam, da mi bo zakon uspelo uveljaviti pred novembrom,” upa Holt, “saj moramo odpraviti dvome, ki so se pojavljali pri elektronskih volitvah pred osmimi leti.”

Mnenja o elektronski oddaji glasov so deljena. Zagovorniki trdijo, da je težava v neizkušenem osebju in pomanjkanju znanja pri volilcih, medtem ko kritiki menijo, da je težava v neizsledljivosti glasu in nemogočem ponovnem preštevanju. Več ameriških zveznih držav se je že vrnilo na papirnato glasovanje, Holt pa ocenjuje, da bi morala zvezna vlada pri tem pomagati. “Vse to je samo pomoč pri odločitvah posamezne države,” pojasnjuje Holt, “ki pa ni obvezno.”

V utemeljitvi zavrnitve so predstavniki zakon zavrnili zaradi dejstva, “da je novi zakon odvečen, saj določeno financiranje države zagotavlja že obstoječa zakonodaja.”

Holt pa ne bo obupal. Čeprav priznava, da zakona najbrž ne bodo sprejeli do novembrskih volitev, upa, da bodo senatorji uvideli pomembnost njegovega predloga.

Vir: ComputerWorld
[tags]e-volitve, zda[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt