O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Mladi bodo s projektom Simbioz@ opismenjevali starejše

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 11. 04. 2011 | Avtor:

Projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija v organizaciji Zavoda Ypsilon je največji prostovoljski projekt, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in spodbujanju vseživljenjskega učenja. Med 17. in 21. oktobrom bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po Sloveniji starejše generacije učili uporabljati računalnik in internet.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije kar 90 odstotkov prebivalcev, starejših od 65 let, še nikoli ni uporabilo računalnika oziroma interneta. S tem precej zaostajamo za Evropsko unijo, zato želi Zavod Ypsilon s partnerji prispevati k višji ravni računalniške pismenosti med starejšimi v Sloveniji, so sporočili organizatorji.

S projektom želijo več kot 200.000 mladih pozvati k prostovoljstvu in več kot 300.000 starejših spodbuditi k vseživljenjskemu učenju. Strokovni direktor Zavoda Ypsilon Žiga Vavpotič je za STA pojasnil, da bo “v prvi fazi med 18. in 20. aprilom na 17 lokacijah potekal poskusni teden e-opismenjevanja starejših, od 17. do 21. oktobra pa bo v projekt vključenih še več lokacij po vsej Sloveniji, kot so knjižnice, šole in podjetja.

Starejši bodo v okviru treh modulov spoznali osnovne funkcije računalnika, naučili se bodo iskanja informacij na internetu in predvsem uporabe elektronske pošte.” Vavpotič ocenjuje, da je zanimanje za projekt vsak dan večje, in poudarja, da je podprt z različnimi partnerji.

Na današnji novinarski konferenci je kot eden od častnih pokroviteljev projekta prisotne nagovoril tudi predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič. Po njegovih besedah projekt pomaga k večji socialni vključenosti in prispeva k radoživosti starejših na najplemenitejši način prostovoljnega druženja in sodelovanja generacij.

“V Državnem svetu smo že večkrat poudarili, da bi naša družba morala več energije usmerjati v zagotavljanje kakovostnega staranja. Oseben medčloveški stik je pomemben tudi za zavedanje, da je tehnologija le koristen pripomoček, ki ne more nadomestiti živega medčloveškega odnosa. Lahko pa zagotovo v marsičem olajša življenje tudi v tretjem življenjskem obdobju,” je še povedal Kavčič.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt