O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Lokalne elektronske peticije so zgodba o neuspehu

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 04. 2011 | Avtor:

Študija univerze Brunel je ugotovila, da večina britanskih lokalnih skupnosti ni niti enkrat uporabila mehanizma elektronske peticije, manj kot pet odstotkov lokalnih skupnosti pa je v odločanje ponudilo več kot pet peticij. Raziskovalci so še opozorili na potrditev teorije o digitalnem razkoraku in pojasnili nekaj vzrokov za slabo prisotnost e-peticij.

Raziskava, ki so jo izvedli marca letos, je bila tako prva celostna analiza uporabe orodja elektronskih peticij, slika pa ni nič kaj rožnata. Raziskovalci so namreč ugotovili, da od 353 lokalnih skupnosti kar 279 le-teh ponuja možnost elektronske peticije, vseeno pa jih več kot 69 odstotkov teha mehanizma ni še nikoli uporabilo.

Samo dobrih 25 odstotkov je elektronske peticije uporabilo od enkrat do petkrat, manj kot pet odstotkov pa več kot petkrat. Poleg nizke rabe so raziskovalci ugotovili, da več kot 60 odstotkov vseh spletnih mest, ki ponujajo možnost elektronske peticije, nima nikakršnih navodil za uporabo tega mehanizma.

Panos Panagiotopoulos, eden od vodji raziskovalne ekipe, je pojasnil, da je glavni razlog za neuspeh ignoranca lokalnih oblasti, ki se jim aktivacija sistemov elektronskih peticij ni zdela pomembna. “Čeprav so lokalne skupnosti z zakonom zavezane k uporabi elektronskih peticij, so se jim tiho upirale z odsotnostjo promocije, rezulati pa so jasno vidni,” je kritičen Panagiotopoulos.

Najbolj so raziskovalci pohvalili večja mesta in prve navdušence nad tehnologijo, ki so se obnesli bolje kot ostali. “Uporaba elektronskih peticij je bila večja v delih lokalnih skupnostih z višjim dohodkom, opazili pa smo tudi, da se določene skupine ljudi bolj navdušujejo nad tem fenomenom kot druge,” je še dodal.

Vir: E-government Bulletin


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt