O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nova Zelandija: Uzakonili so prepoved izmenjave datotek prek spleta

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 18. 04. 2011 | Avtor:

Novozelandski parlament je šokiral javnost in sprejel zakon, s katerim bodo uporabnikom, ki prek spleta izmenjujejo datoteke s t.i. p2p programi, odklopili dostop do spleta in kaznovali z denarno kaznijo. Strokovnjaki in javnost so zakon že označili za katastrofo in poslance obtožili nepoznavanja spletne ekonomije.

“Kršenje avtorske pravice na spletu spodkopava kreativno industrijo, ki beleži hude padce prometa, odkar se je izmenjava datotek prek spleta pojavila na trgu,” je sprejem zakona komentiral minister za gospodarstvo, Simon Power, ki je še dodal, da bo “nova zakonodaja delovala kot glavno orožje, ki bo uporabnike odvračalo od piratiziranja.”

Zakon predvideva sodelovanje ponudnikov dostopa do spleta, ki bodo nadzirali uporabo in kršitelju poslali do tri opozorila, nato pa ime in priimek uporabnika posredovali sodišču za varstvo avtorskega prava (Copyright Tribunal), ki bo lahko posameznika kaznoval z finančno kaznijo do osem tisoč evrov.

V parlamentu sprejetje zakona ni doživelo večjega upora, proti sprejetju so glasovali samo neodvisni poslanci in Zelena stranka, že pred sprejetjem pa so strokovnjaki in javnost kritizirali neživljenskost zakona in praktično neuporabnost.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt