O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nova Zelandija: Spletno glasovanje nemogoče do leta 2023

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 19. 05. 2008 | Avtor:

788074_hand_work_1.jpgMinistrstvo za pravosodje na Novi Zelandiji preučuje predlog zakona, s katerim bi spletno glasovanje prepovedali do leta 2023, prva pilotna glasovanja pa bi začeli izvajati po letu 2014.

Leta 2014 bi v pilotnem glasovanju sodelovalo dva tisoč novozelandskih invalidov, ki bi svoj glas lahko oddali preko telefona ali preko spleta, leta 2017 bi v pilotu sodelovali pet tisoč invalidov, pri vsakih naslednjih volitvah pa bi povečevali število sodelujočih. Volilna komisija sicer ocenjuje, da bi pilote začeli izvajati že leta 2011, vendar pa bi bila pri prvem pilotu ogrožena “kvaliteta storitev za oddajo volilnega glasu”.

Novozelandska volilna komisija sicer priznava prednosti spletnega glasovanja, pri katerem bi dvignili odstotek volilnih udeležencev, ki bi oddalo svoj glas preko spleta, vseeno pa opozarja na zlorabe volilnega sistema in preprečevanja oddaje glasu. Hkrati še poudarja, da morajo spletne volitve priti v zavest volivcev, ki morajo mehanizmom oddaje glasu zaupati.

Po lanskoletni študiji Novozelandci v 46 odstotkih podpirajo uvedbo spletnega glasovanja, medtem ko jih 39 odstotkov nasprotuje tej ideji. Volilna komisija je pojasnila, da bodo v pilotskih spletnih volitvah udeleženci svoj glas oddali sedemnajst dni pred uradnim začetkom, hkrati pa bodo lahko glasovali tudi na “klasičen” način in s tem potrdili oddajo spletnega glasu.

Vir: PoliticsOnline
[tags]i-volitve, splet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt