O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Brezplačni brezžični internet kmalu tudi v Ljubljani

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 19. 05. 2008 | Avtor:

04_20_15-802-11b-wireless-pc-card_web.jpgObčina Postojna je občanom in turistom ponudila brezplačni dostop do interneta na območju celotne občine in je tako edina v Sloveniji, kjer lahko v vseh urbanih naseljih brezplačno uporabljate brezžični internet.

Postojna v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo in operaterjem Tuš Telekomom poleg 70 brezžičnih vstopnih točk ponuja tudi možnost brezplačne uporabe interneta na 26 posebnih javnih e-točkah, ki so opremljene z vso potrebno računalniško opremo.

Brezplačni internet je namenjen popestritvi turistične ponudbe in tudi informiranju in izobraževanju občanov, še posebej tistih, ki jim komercialni ponudniki zaradi pomanjkanja zmogljivosti storitev te vrste ne morejo zagotavljati.

V preteklih dveh letih so za 22 novih e-točk pridobili približno 52 tisoč evrov iz državnega proračuna prek razpisa, ki ga je izvedlo ministrstvo za gospodarstvo. Sami so v projekt vložili približno deset tisoč evrov, predvsem na račun davka na dodano vrednost, ki ga mora plačati občina.

Letni stroški pa zaradi vzdrževanja in manjših nadgradenj omrežja znašajo približno šest tisoč evrov. Naložba se po besedah pomočnice župana za informatiko Dolores Dolenc Bajc vrača skozi zadovoljstvo občanov in tudi turistov in poslovnežev.

Uporabniki sicer lahko dostopajo do večine vsebin, vendar zaradi morebitne preobremenjenosti omrežja omejujejo dostop do spornih vsebin in možnosti nalaganja nelegalnih vsebin.

Internet za Ljubljančane in mestno upravo

Prebivalci in obiskovalci glavnega mesta zdaj še ne morejo brezplačno brezžično dostopati do interneta, vendar na mestni občini Ljubljana (MOL) zatrjujejo, da je projekt uvedbe brezžičnega dostopa do interneta v pripravi in ga bodo začeli izvajati prihodnje leto. Sicer direktor mestne uprave MOL Vasja Butina meni, da so taki projekti potrebni. “Pri tem pa je treba natančno razmejiti, kaj je oziroma kaj bo v dostopu brezplačno (denimo e-uprave, informacije) in kaj plačljivo,” je pojasnil.

Priprave na postavitev brezžičnega omrežja v Ljubljani so se začele v začetku mandata župana Zorana Jankovića. Pristop pa bo drugačen, kot je to v drugih mestih, kjer gre za posamezne vstopne točke.

“V Ljubljani se pripravljamo na izvedbo pravega brezžičnega mestnega omrežja, ki se imenuje ‘mesh’ in bo pokrilo strnjen del mesta, ne samo posamezne točke,” je pojasnil Butina. Na to vsebino so razpisali tudi raziskovalni projekt, ki ga izvaja Ekonomska fakulteta v Ljubljani in je v sklepni fazi.

Na vprašanje, ali bi lahko s tako storitvijo privabili več turistov in obiskovalcev kot sicer, Butina odgovarja pritrdilno, vendar bo to le manjši del uporabnikov, saj bo omrežje namenjeno tudi meščanom Ljubljane in delovanju mestne uprave, javnih podjetij in zavodov ter drugih organizacij, katerih ustanovitelj ali večinski lastnik je MOL.

Do tri evre za pol ure interneta

V Sloveniji uporabniki proti plačilu že lahko brezžično dostopamo do interneta. Eden od ponudnikov je Siol, ki je skupaj z Mobitelom vzpostavil svoje omrežje WLAN, bolj znano pod imenom NeoWLAN. Kot nam je pojasnil Boris Ziherl iz Telekoma, je NeoWLAN slovensko javnodostopno brezžično omrežje, ki se omejuje zgolj na eno lokalno skupnost.

Uporabnikom omogočajo brezžično povezavo z internetom s hitrostmi do 11 megabitov na sekundo povsod, kjer so vstopne točke, pokrite s signalom NeoWLAN. Te so na različnih lokacijah po celi Sloveniji – na letališčih, v hotelih, fakultetah, restavracijah, kavarnah, nakupovalnih centrih in na drugih prometnejših krajih.

In kakšne so cene? Mobitelovi naročniki morajo za pol ure uporabe plačati 1,26 evra (0,21 evra za pet minut), medtem ko morajo preostali uporabniki za pol ure odšteti tri evre. Uporabniki lahko kupijo tudi vrednostno kartico NeoWLAN ali plačajo dostop s kreditnimi karticami. Dve uri uporabe stane devet evrov, 24 ur pa od 15 do 19 evrov.

Na vprašanje, ali bodo sodelovali z MOL pri postavitvi brezžičnega omrežja, je Ziherl odgovoril, da je “sodelovanje z lokalnimi skupnostmi nujno, konkretno pa so končni dogovori vendarle odvisni od pogojev, opredeljenih v razpisu, ali povabila k sodelovanju, izbire in možnosti omrežij in tehnologij ter drugih parametrov”.

Vir: Finance
[tags]dostop, slovenija, splet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt