O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Urad informacijske pooblaščenke opozarja na nepremišljeno objavo podatkov na spletu

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 19. 05. 2008 | Avtor:

facebook1.jpgKraje identitete na spletnih straneh so vedno bolj pogoste, zato v uradu informacijske pooblaščenke Nataše Musar-Pirc namenjajo tem temam več pozornosti.

Posledice nepremišljenih objav osebnih podatkov so problematične še posebej za otroke in mladoletnike, ki se v manjši meri zavedajo posledic svojih dejanj in možnih negativnih posledic v prihodnosti.

Kot so sporočili z urada informacijske pooblaščenke, je mednarodna delovna skupina za varstvo osebnih podatkov v telekomunikacijah na 43. rednem zasedanju marca letos v Rimu sprejela poročilo in smernice za varstvo zasebnosti v spletnih družabnih omrežjih. Po podatkih iz poročila naj bi samo 20 odstotkov uporabnikov spremenilo privzete nastavitve glede zasebnosti, politiko zasebnosti pa naj bi si prebralo samo 0,25 odstotka uporabnikov.

Poročilo obravnava tudi načine delovanja spletnih družabnih omrežij, definira tveganja za zasebnost v okviru spletnih družabnih omrežjih in podaja priporočila za ponudnike tovrstnih omrežij, pristojne nadzorne organe in uporabnike teh omrežij.

Spletna družabna omrežja so v zadnjih letih postala pravi hit med uporabniki interneta. Ob nekaterih izrazito pozitivnih vidikih uporabe teh storitev, ki omogočajo iskanje novih stikov, izmenjavo informacij in oblikovanje družabnih skupin, pa se kaže tudi prenizko zavedanje glede dejanskega načina delovanja teh spletišč, principov obdelave osebnih podatkov in mehanizmov, s katerimi imajo omenjene storitve vpliv na zasebnost uporabnikov teh spletišč.

Vir: Dnevnik
[tags]zasebnost, splet[/tags]


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt