O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Egiptovsko sodišče je oglobilo Mubaraka zaradi izklopa dostopa do spleta

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 30. 05. 2011 | Avtor:

Egiptovsko upravno sodišče je odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka in dva nekdanja vladna uradnika oglobilo z denarno kaznijo v višini 65 milijonov evrov.

Odstavljeni predsednik Hosnija Mubaraka in dva nekdanja vladna uradnika oglobilo z denarno kaznijo v višini 65 milijonov evrov. Kazen jim je izreklo zaradi izključitve internetnih in mobilnih storitev med januarskimi protesti v Egiptu. Gre za prvo sodno odločbo proti Mubaraku odkar so ga 11. februarja izgnali. Nad Mubarakom sicer visijo še precej resnejše obtožbe, kot so ukaz za ubijanje protestnikov, za kar mu grozi smrtna obsodba.

Sodišče je Mubaraka oglobilo z 24 milijoni evrov kazni, nekdanjega premierja Ahmeda Nazifa z 4,8 milijoni evrov in nekdanjega notranjega ministra Habiba el-Adlyja z 36,2 milijoni evrov denarne kazni. Sodišče je razsodilo, da so vsi trije z izključitvijo internetnih in mobilnih storitev oškodovali egiptovsko gospodarstvo. Globo bodo plačali egiptovskemu ministrstvu za finance.

Politični analitik Nabil Abdel Fattah je po poročanju Reutersa dejal, da gre za izredno pomembno razsodbo, saj bo pomembno vplivala na način, s katerim se egiptovske oblasti soočajo z komunikacijsko revolucijo. “Razsodba je prelomnica za odnos in proces odločanja določenih egiptovskih političnih entitet, ki se do informacijsko komunikacijskih tehnologij še vedno obnašajo na avtoritaren način,” je dejal Fattah. 18-dnevni protesti, ki so z oblasti vrgli Mubaraka, so bili v veliki meri organizirani s strani skupin, ki so komunicirale prek Facebooka.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt