O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Baltske države NATO pozivajo k boljši kiber-obrambi

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 30. 05. 2011 | Avtor:

Minister za obrambo Mart Laar je dejal, da morajo članice Nata izboljšati strategije in načine za obrambo pred kibernetskimi napadi. Laar prihaja Estonije, ki je bila leta 2007 žrtev kibernetskega napada.

“Baltske države morajo bolj ambiciozno zastaviti mnenje o kibernetski varnosti in le-te posredovati Natu,” je na srečanju s predstavniki iz Litve in Latvije dejal Laar.

Petdesetletna sovjetska nadvlada se je v Estoniji končala leta 1991, takrat pa je Estonija tehnologijo sprejela za svojo. Država, v kateri je 1,3 milijona prebivalcev, je ena najbolj naprednih tehnoloških držav, dobila je celo nadimek E-stonija.

Po političnem kibernetskem napadu leta 2007, ki naj bi bil sprožen iz Rusije, je Estonija postala vodilna v boju za kibernetsko varnost, na njenem ozemlju ima Nato celo sedet za IT obrambo. Lani so ustanovili enoto kiber strokovnjakov, ki skrbijo za raziskovanje na tem področju.

Estonija je v Evropsko unijo skupaj z Litvo in Latvijo vstopila leta 2004. Organizacija Nato je ključna pri obrambi vseh treh držav, so se pa države naslonile tudi na Nordijske države.

“Odločili smo se, da svojo varnostno stukturo približamo tudi Nordijskim državam, kar bo pomenilo še večjo varnost v prihodnosti,” je dejal Laar. NORDEFCO, posebno združenje, ustanovljena leta 2009, je Baltske države sprejelo medse. V tem združenju so Norveška, Islandija, Švedska, Finska in Danska. Združenje se ne ozira na svetovne organizacije, saj združuje vse te države, kljub temu, da Norveška in Islandija nista v Evropski uniji, Švedska in Finska pa nista v Natu.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt