O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Islandija: Novo ustavo bodo pomagali napisati ljudje

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 13. 06. 2011 | Avtor:

Islandsko ustavno sodišče je k soustvarjanju nove ustave te države povabilo tudi državljane. S pomočjo družabnih medijev bodo namreč lahko dopolnili člene nove ustave in tako sooblikovali politično prihodnost svoje domovine.

“Mislim, da je to prva ustava na svetu, ki jo bodo napisali s pomočjo kolaboracije državljanov prek spleta,” je zadovoljen Thorvaldur Gylfason, član ustavnega sodišča. “Mislim, da bo končni rezultat zelo dober, hkrati pa bodo ljudje dobili občutek soustvarjanja politične prihodnosti svoje domovine,” je še dodal.

Islandija svoje ustave ni spreminjala od leta 1944, ko se je odcepila od Danske. Takrat so ustavni sodniki prevzeli dansko ustavo in ji dodali nekaj kozmetičnih popravkov. Letos aprila so se odločili, da je čas za spremembo in začeli ustavo pisati na novo.

Projekt se je v bistvu začel že lansko leto, ko so v glavnem mestu sklicali javni forum in nanj povabili 950 naključno izbranih državljanov, ki so v forumu razmišljali o spremembah ustavne listine. Sooblikovanje dokumenta na spletu je druga faza, ki naj bi bila zaključena do konca julija, nato pa bodo o novi ustavi odločali na referendumu.

Gylfason je zadovoljen, saj je nivo participacije zelo visok. “Javnost nam je zelo pomagala pri oblikovanju dokumenta, tako da sem prepričan, da bo nova ustava boljša od obstoječe,” je optimističen.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt