O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Svetovni dan IPv6 v znamenju preizkusa pripravljenosti na nov protokol

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 13. 06. 2011 | Avtor:

Osmega junija se obeležuje svetovni dan novega internetnega protokola IPv6, v okviru katerega bo cel dan potekal preizkus pripravljenosti na prehod na omenjeni internetni protokol nove generacije. Številni ponudniki internetnih vsebin, med njimi tudi slovenski, bodo namreč danes dostop do svojih vsebin ponudili tudi preko protokola IPv6.

Cilj dogodka je spodbuditi dobavitelje internetnih storitev, proizvajalce elektronskih komponent in operacijskih sistemov ter spletna podjetja, da prevzamejo in uporabijo protokol IPv6. Tako bodo s svojimi storitvami zagotovili uspešen prehod iz IPv4, kateremu je zmanjkalo prostora za nove naslove, v novi protokol.

Vsaka naprava – računalnik, omrežno stikalo, telefon itn. – mora za povezavo v internet imeti dodeljen IP-naslov, pri čemer se trenutno računalniki in druge naprave v internet povezujejo preko protokola IPv4.Vendar pa je IPv4-naslovnega prostora zaradi hitrega naraščanja števila naprav, ki uporabljajo IP-protokol, dokončno zmanjkalo. Zato je prehod na internetni protokol IPv6 nujen.

Kot so ob današnjem dogodku sporočili iz Slovenskega združenja za računalniške komunikacije Internet ISOC-SI, bodo pri organizaciji sodelovala nacionalna združenja Internet Society ter podjetja Google, Facebook, Yahoo, Akamai in Limelight Networks.Temu se bodo na pobudo neprofitnega zavoda Go6, ki skupaj s še nekaterimi partnerji skrbi za pravočasen in tehnološko učinkovit prehod na IPv6, pridružili tudi nekateri slovenski ponudniki spletnih vsebin, med drugim tudi vodilni slovenski spletni iskalnik www.najdi.si in spletni portal www.siol.net ter spletne strani arnes.si.

S preizkusom so v praksi preverili, če se tistim, ki že imajo IPv6-povezljivost, vsebine naložijo preko novega protokola, tisti, ki je nimajo, pa da nimajo težav pri dostopu preko protokola IPv4. Pri tem v javnem zavodu Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture, navajajo, da velika večina uporabnikov preizkusa verjetno sploh ne bo občutila.

Bodo pa rezultati tega preizkusa služili predvsem za ugotavljanje morebitnih težav, ki nas lahko doletijo ob bolj množični uporabi novega protokola v bližnji prihodnosti. V Arnesu še dodajajo, da Slovenija sicer že dve leti zaseda sam vrh na lestvici držav po pripravljenosti na prehod na IPv6, ki jo pripravlja evropski regionalni register za dodeljevanje IP naslovov – RIPE NCC.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt